Ametnik: Lenini mausoleumi saatus kuulub Kremli kompetentsi

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punalippe ja lillepärgi kandvad kommunistide toetajad Lenini surma-aastapäeval (21. jaanuar 2011) Punasel väljakul.
Punalippe ja lillepärgi kandvad kommunistide toetajad Lenini surma-aastapäeval (21. jaanuar 2011) Punasel väljakul. Foto: SCANPIX

Lenini mausoleumi saatus kuulub riigi poliitilise juhtkonna kompetentsi ja seda ei otsustata majandusüksuste tasemel.

Sel viisil kommenteeris presidendi administratsiooni allikas RIA Novostile riigipea asjadevalitseja pressisekretäri Viktor Hrekovi teadet sellest, et Lenini muumiat praegu mausoleumist ära viia ei plaanita.

Allika sõnul diskussioon sel teemal ilmselt jätkub.

Hrekov ütles varem, et mingit otsust Lenini säilmete ära toimetamise kohta pole vastu võetud. «Presidendi kantseleiülem Vladimir Kožin on oma seisukoha öelnud selles küsimuses välja juba mitu korda,» ütles ametnik.

Hiljutine poleemika Lenini palsameeritud surnukeha ümber sai alguse Ühtse Venemaa liikme ja duumasaadiku Vladimir Medinski mõtteavaldusest, mille ta riputas ka partei koduleheküljele internetis. Poliitiku arvates tuleb riigi südames olev Lenin kiiresti maha matta.

Liikumine Vasak Rinne saatis eile peaprokuratuurile ja uurimiskomiteele avalduse kriminaalasja algatamisest Medinski vastu.

Vene Liberaaldemokraatliku Partei juht ja riigiduuma asespiiker Vladimir Žirinovski ütles eelmise aasta oktoobri lõpus, et Lenin tuleb mausoleumist minema viia ja nõukogudeaegsed mälestusmärgid maha lõhkuda.

Matmise ideed on toetanud ka liberaaldemokraadist duumasaadik Sergei Abeltsev.
Dmitri Medvedevi kantseleiülem Kožin pakkus välja idee korraldada sel teemal referendum.

Ajaleht Vedomosti kirjutas oma allikale viidates, et Lenini surnukeha võimaliku säilitamise küsimust arutatakse Kremlis, president Medvedevi jaoks võib sellest kujuneda imagoloogiline projekt.

Peaminister Vladimir Putin ütles mullu septembris, et revolutsioonijuhi Vladimir Lenini matmisega pole vaja kiirustada.

«Igale asjale on oma aeg. Tuleb päev, mil Vene inimesed otsustavad, mida sellega teha,» rääkis Putin 6. septembril 2010 Sotšis diskussiooniklubi Valdai esindajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles