Taiwan saatis sõjalaeva Lõuna-Hiina merele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taiwani president Tsai Ing-wen mereväelastega.
Taiwani president Tsai Ing-wen mereväelastega. Foto: AFP/SCANPIX

Taiwan saatis täna oma sõjalaeva Lõuna-Hiina merele, et kaitsta pärast rahvusvahelise tribunali otsust oma mereterritooriumi.

President Tsai Ing-wen pidas fregati meeskonnale kõne, öeldes, et taiwanlased kaitsevad kindlalt oma riigi õigusi. Laev võttis suuna Taiwani kontrolli all olevale Taipingi saarele Spratly saarestikus.

Haagi alaline arbitraažikohus otsustas eile, et Hiinal ei ole ajaloolist õigust piirkonnale ning et ta rikkus Filipiinide suveräänseid õigusi eksklusiivsele majandustsoonile.

Taipei jaoks oli aga ebameeldiv otsuse punkt, milles öeldi, et Spratly saarestiku suurim saar Taiping on õiguslikus mõistes kalju, mis ei anna õigust eksklusiivseks majandustsooniks.

Taiwani valitsuse sõnul on kohtu otsus täiesti vastuvõetamatu ning õiguslikult mittesiduv, kuna arbitraažikohus ei kutsunud Taipeid ametlikult osalema protsessis ega võimaldanud esitada oma seisukohti.

«Lõuna-Hiina mere kohtuotsus, eriti Taipingi saare määratlemine, on tõsiselt ohtu seadnud meie riigi õigused Lõuna-Hiina mere saarte ja neid ümbritseva mereala üle,» ütles president Tsai mereväelastele. «See patrullmissioon näitab Taiwani rahva otsusekindlust kaitsta oma riigi õigusi.»

Kaitseministeerium lubas kindlalt kaitsta Taiwani territooriumi ja suveräänsust ning ütles, et kohtuotsus ei muuda Taiwani nõudmisi.

Ministeerium teatas avalduses, et jätkab lennukite ja laevade saatmist sellesse piirkonda ning kaitseb rahvuslikku julgeolekut.

Spratlyse saarestikku ja seda ümbritsevat merd peavad osaliselt või terviklikult endale kuuluvaks ka Hiina, Vietnam, Filipiinid, Malaisia ja Brunei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles