Theresa May sai Briti uueks peaministriks (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theresa May ja kuninganna Elizabeth II
Theresa May ja kuninganna Elizabeth II Foto: SCANPIX

Briti senine siseminister Theresa May võttis David Cameronilt ametlikult üle peaministri ameti, et juhtida läbirääkimisi Ühendkuningriigi lahkumise üle Euroopa Liidust.

Kuninganna Elizabeth II tegi lühikese kohtumise ajal Buckinghami palees konservatiivide 59-aastasele liidrile ülesandeks moodustada uus valitsus.

Vähem kui tund varem oli Cameron esitanud riigipeale oma lahkumisavalduse.

May tõotas ametisse asudes, et Euroopa Liidust lahkuv Ühendkuningriik hakkab etendama julget, uut ja positiivset rolli.

«Referendumi järel seisame silmitsi suure riikliku muutusega ja kuna me oleme Suurbritannia, tean ma, et tuleme selle väljakutsega toime,» lausus ta peaministri residentsi ees Downing Streetil, viidates 23. juuni referendumile, millel enamus hääletajaid toetas riigi lahkumist EList.

«Lahkudes Euroopa Liidust, hakkame sepistama endale julget, uut ja positiivset rolli maailmas,» lisas ta.

Vastne peaminister ütles, et tahab ehitada parema riigi, mis tegutseks kõigi selle kodanike heaks, lubades samas võidelda Ühendkuningriigi terviklikkuse eest.

«Me teeme Suurbritanniast riigi, mis tegutseb kõigi, mitte ainult priviligeeritud vähemuse huvides. Sellest saab minu juhitud valitsuse missioon ja üheskoos ehitame parema Suurbritannia,» ütles valitsusjuht. «Teeme kõik endast oleneva, et anda teile rohkem kontrolli oma elude üle,» lubas ta.

Juncker kutsus Mayd lahkumiskõnelusi alustama

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker kutsus Mayd alustama kiiresti lahkumiskõnelusi Euroopa Liiduga. Briti hääletustulemus EList lahkumise kasuks on loonud uue olukorra, millega Ühendkuningriik ja Euroopa Liit peavad kiiresti tegelema, ütles Junckeri kirjas Mayle, mille ta postitas oma Twitteri kontole.

«Ma soovin teile eesseisvate ülesannete lahendamisel igakülgset edu,» lisas ta.

David Cameron perega. Foto: Scanpix
David Cameron perega. Foto: Scanpix Foto: Hannah McKay/PA Wire/Press Association Images

Cameron soovis Suurbritanniale edu

Oma viimases avalduses peaministri residentsi ees Downing Streetil ütles oma naise ja kolme lapse kõrval seisnud Cameron, et seal töötamine on olnud suurim au tema elus.

«Mu ainus soov on, et seda suurepärast maad, mida ma nii väga armastan, saadaks jätkuvalt edu,» märkis ta.

Cameron otsustas ameti maha panna pärast ebaõnnestunud kampaaniat ELi jäämiseks, mida briti valijate enamik heaks ei kiitnud.

Loe lisaks:

May nimetas uue rahandusministri

May alustas uue valitsuse moodustamist senise välisministri Philip Hammondi nimetamisega rahandusministriks.

Hammond vahetab rahandusministri ametikohal välja seal kuus aastat töötanud George Osborne'i, kes lahkub valitsusest.

Maylt oodatakse valitsuskabinetis veel vangerdusi ning nn Brexiti ministri ametissenimetamist. Uue ministri vastutada jääksid lahkumiskõnelused Euroopa Liiduga.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles