Clinton süüdistas Trumpi Lincolni erakonna laostamises

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA demokraatide eeldatav presidendikandidaat Hillary Clinton kõnelemas Springfieldis Illinois' osariigi vanas kongressihoones rassisuhetest.
USA demokraatide eeldatav presidendikandidaat Hillary Clinton kõnelemas Springfieldis Illinois' osariigi vanas kongressihoones rassisuhetest. Foto: AFP/SCANPIX

Valgesse Majja pürgiv Hillary Clinton süüdistas kolmapäeval oma vabariiklasest rivaali Donald Trumpi USA ekspresidendi Abraham Lincolni erakonna laostamises.

Clinton pidas Springfieldis Illinois' osariigi vana kongressihoone territooriumil kõne rassiprobleemidest Ühendriikides. Viimase nädala jooksul aset leidnud tulistamised, rassilise politseivägivalla juhtumid ja kohati vägivaldsed meeleavaldused on toonud valusalt ilmsiks lõhed USA ühiskonnas.

Kodusõja aegne vabariiklasest president Abraham Lincoln pidas 1858. aastal samas paigas kuulsa kõne, kus ta hoiatas, et orjandus on riiki lõhki rebimas. Demokraatide eeldatav presidendikandidaat võttis kolmapäevases kõnes Lincolni appi ning kutsus ameeriklasi ühtsusele.

"Väljakutsed, millega me täna silmitsi seisame, ei ole isegi mitte lähedal Lincolni aegsetele," lausus endine esileedi. "Aga hiljutised sündmused on pannud inimesi üle kogu Ameerika küsima raskeid küsimusi sellest, kas me oleme endiselt lõhestatud rahvas," ütles Clinton.

Eksvälisminister tunnistas oma rolli Ühendriike vaevavas poliitilises polariseerumises.

"Inimesena, kes on ägeda poliitilise kampaania keskmes, ei saa ma siin seista ja väita, et minu sõnad ja teod ei ole mõnikord õhutanud polariseerumist, mis on tihtipeale progressil jalus," lausus Clinton. "Ma möönan, et ka mina pean paremat suutma." 

Samas kritiseeris ta palju karmimalt Trumpi, süüdistades miljardäri "usaldamatuse õhutamises ning ameeriklaste üksteise vastu ässitamises".

"Ta on Lincolni partei nominent. Me näeme seda muutumas Trumpi erakonnaks. See ei ole ainult tohutu kaotus meie demokraatiale, vaid lausa oht sellele," sõnas eksvälisminister.

"Sest Donald Trumpi kampaania saadab inetu, ohtliku sõnumi Ameerikale - sõnumi, mida te peaksite kartma," lausus ta.

Clinton kutsus rahvast asetama ennast Donald Trumpi toetajate asemele. "Me võime olla eri meelt põhjuste ja lahenduste osas väljakutsetele, millega me silmitsi seisame, aga usun nagu kõik teised, et nad üritavad leida oma kohta kiiresti muutuvas Ameerikas." 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles