Obama: politsei ja kogukonnad on teineteisemõistmisest kaugel

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Obama.
Obama. Foto: AP/Scanpix

USA ei ole isegi lähedal probleemide lahendamisele politsei ja kogukondade vahel, keda korrakaitsjad teenivad, ütles president Barack Obama kolmapäeval.

Obama väljendas Valges Majas kolm tundi kestnud kohtumise järel kogukonnaaktivistide, poliitikute ja õiguskaitseametnikega optimismi ja ütles, et sellised lugupidavad kohtumised peavad emotsionaalseks kippumise kiuste jätkuma.

President on pööranud sel nädalal tähelepanu relvavägivallale politseinike vastu ning rassilisele politseivägivallale mustanahaliste suhtes.

Mustanahaline sõjaveteran Micah Johnson lasi eelmisel neljapäeval Dallases politseivägivalla vastasel meeleavaldusel maha viis ja haavas veel üheksat korrakaitsjat. Ta hukkus mitu tundi kestnud vastasseisu järel politseiga pommiroboti kohale toimetatud pommi plahvatuses.

Obama osales teisipäeval viie Dallases tapetud politseiniku mälestustseremoonial ja kutsus eelmisel nädalal politseinike poolt tapetud Alton Strelingu ja Philando Castile perekondi hukkunud politseinike lähedastele kaastunnet avaldama.

Presidendi sõnul peavad ameeriklased õppima vaatama maailma läbi üksteise silmade.

"Selle laua ümber aset leidnud vestlused on väga erinevad sellest, mida te näete iga päev meedias," ütles Obama kolmapäevase kohtumise kohta, lisades, et halb uudis on edusammude vaevarikkus.

"Me ei ole veel sellele lähedalegi jõudnud, kus me tahame olla," sõnas ta.

Ligi kolme tosina Valgesse Majja kutsutud isiku seas olid liikumise Mustanahaliste elud loevad aktiviste ning esindajaid politseiorganisatsioonidest, mis ei ole seni liikumisse kuigi lugupidavalt suhtunud.

Politseiühendused ja aktivistid ütlesid kohtumise järel, et nad ei olnud üksteisega alati nõus, ent on ühel meelel kohtumise produktiivsuses.

"Edaspidi tahan kuulda ideid veel rohkematelt ameeriklastelt selle kohta, kuidas me saaksime nende väljakutsetega ühe rahvana toime tulla. Selle all peetakse silmas teid," ütles Obama, kutsudes inimesi esitama oma lugusid ja ideid veebiaadressil go.wh.gov/VDPvKz.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles