Video: Islamiriigi poolt röövitud inglasest reporter esines uuel propagandavideol

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Cantlie Islamiriigi 2014. aasta propagandavideol
John Cantlie Islamiriigi 2014. aasta propagandavideol Foto: SCANPIX

Äärmusrühmituse Islamiriik poolt 2012. aastal röövitud inglasest reporter John Cantlie esines propagandavideol, mille kaudu nii Ühendkuningriik kui mehe pere said teada, et ta on elus.

Mitmetele Briti väljaannetele kaastööd teinud Cantlie langes Islamiriigi kätte neli aastat tagasi Süürias.

Islamiriik avaldas nüüd Cantlie´ga propagandavideo, milel sai enda valdusse väljaanne Foreign Policy ja mis jõudis ka Youtube´i.

Ekspertide hinnangul on see video üles võetud Iraagis Mosulis, kus Cantlie on pandud esitlema USA ja liitlaste poolt selles linnas pommitamistega korda saadetut. Video kohaselt on pommitamistes hävinenud näiteks Mosuli ülikool ja pangahoone.

Foreign Policy teatel sai ta originaalvideo Lähis-Ida meediauuringute instituudilt MEMRIlt.

«Kui see oleks olnud militaarobjekt, oleks pommitamine mõistetav, kuid see oli vaid Mosuli ja võib-olla kogu Iraagi parima arhitektuuriga ülikoolihoone, mis nüüd on kivihunnik,» sundisid džihadistid inglast ütlema.

Cantlie raporteeris ka ramadaani lõppemisest ja sellest, et inimesed suundusid turgudele sisseoste tegema. Videol on Mosuli tänavapildis näha mehi, kuid mitte naisi.

Arvatakse, et Cantlie tervis ei pruugi korras olla, sest ta on varasemaga võrreldes märgatavalt kõhnunud. Eelmistel kordadel esines inglane Islamiriigi propagandavideotel 2014. aastal mitmel korral ja selle aasta märtsis.

Siis sunnti teda ütlema, et Ameerika Ühendriigid ei suuda iialgi Islamiriigist jagu saada.

Cantlie langes Islamiriigi kätte koos ameeriklasest reporteri James Foleyga, kelle džihadistid üsna kiiresti hukkasid.

Islamiriigi propagandaga kursis olevate isikute teatel oskab Cantlie leida õige rääkimisviisi andmaks edasi Islamiriigi propagandat, kuid samas jääda irooniliseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles