Moskva tegi ettepaneku: lülitame sõjalennukitel transponderid sisse (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene pommitaja Su-34 Läänemere kohal.
Vene pommitaja Su-34 Läänemere kohal. Foto: AFP/SCANPIX

Venemaa pakkus välja meetmed, millega vähendada turvariske Baltimaade kohal, kus väljalülitatud transponderitega liiklevad Vene sõjalennukid on tekitanud tõsist muret võimaliku katastroofi pärast.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg lausus, et Moskva tegi ettepaneku: nad lülitavad oma Balti regioonis liiklevatel lennukitel seadmed sisse juhul, kui sama teevad ka NATO väed. «Liitlased uurivad seda ettepanekut tähelepanelikult, aga tahavad rohkem detaile,» ütles Stoltenberg pärast NATO-Venemaa Nõukogu kohtumist, mis tõi kokku Moskva ja kõik alliansi 28 liikmesriiki.

«Transponderid on tähtsad, kuid nad on ainult üks osa laiemast lennuohutusega seotud pildist,» sõnas sekretär. «Kõige olulisem on ohutu käitumine, lennata turvalisel ja professionaalsel moel.» Viimaste kuude vältel on NATO korduvalt heitnud ette, et Vene lennukid käituvad hooletult ja ohtlikult.

Kohtumine oli alles teine pärast seda, kui lääneriikide ja Venemaa suhted halvenesid pärast Ukraina kriisi puhkemist kahe aasta eest järsult. «Meil valitses avatud ja ausameelne õhkkond, kuid me ei nõustunud üksteisega,» tõdes Stoltenberg pärast kõnelusi. 

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles