Austria dilemma: mida teha Hitleri sünnikoduga? (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Hitleri sünnimaja koos selle ees seisva mälestustahvliga.
Adolf Hitleri sünnimaja koos selle ees seisva mälestustahvliga. Foto: Reuters/ScanPix

Austria võimud vaagivad, mida võtta ette Braunau am Inni linnas asuva majaga, milles nägi ilmavalgust Natsi-Saksamaa diktaator Adolf Hitler. 

Ajaleht Washington Post kirjeldab kolmekorruselist kollast värvi vana maja kui esmapilgul täiesti silmapaistmatut. Ent lähemal vaatlusel võib märgata tahvlit, millel seisavad sõnad: «Rahu, vabaduse ja demokraatia nimel. Fašism mitte kunagi. Miljonid surnud hoiatavad.»

Ühtlasi on hoone juba aastakümneid väldanud skandaali keskmes: nimelt keeldub selle omanikust vanadaam maja Austria valitsusele müümast. Viimane kardab samal ajal, et see võib muutuda neonatsidele palverännusihtkohaks.

Gerlinde Pommeri nimeline naine päris maja oma emalt, kes ostis selle omakorda pärast ilmasõja lõppu ühelt endiselt kõrgelt natsipartei ametnikult. Alates aastast 1972 on riik ning linn mõnevõrra räsitud maja temalt üürinud, naine saab selle eest kuus umbes 5100 eurot. Hoone on tühi, selle viimane elanik kolis välja aastal 2011, kui Pommer keeldus maja renoveerimast ja invasõbralikumaks muutmast.

Valitsus pani nüüd ette seaduse, mis lubaks võimudel maja võõrandada. Esmalt peab ettepanek saama parlamendi heakskiidu, siseministeeriumi andmeil võiks see juhtuda veel selle aastanumbri sees. Pommer ise pole tahtnud maja teemal meediaga suhelda.

Mõned ametnikud on pakkunud, et hoonest tehtaks sünnitushaigla. Teised on kõnelenud pagulaskeskusest või isegi supermarketist. Ametnikud kardavad seejuures, et tegutseda tuleb kiirelt – võttesse arves riigis populaarsust koguvat paremäärmuslust.

BBC kirjutab, et siseminister Wolfgang Sobotka tahaks aga Hitleri sünnikodu lammutada. «Otsus on vajalik, sest vabariik tahaks vältida maja muutumust neonatside kultuspaigaks – varem on seda korduvalt juhtunud, kui inimesed kogunesid siia loosungeid hüüdma,» ütles minister. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles