Afganistan keelustas mängurelvade müügi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani lapsed plastikrelvadega mängimas.
Afganistani lapsed plastikrelvadega mängimas. Foto: AP/Scanpix

Afganistani siseministeerium andis politseile käsu korjata ära kõik müügilolevad plastmassist mängupüstolid – paludes samal ajal vanemaid oma lastele sääraseid lelusid mitte osta.

Samm valmistas heameelt lasteõiguslastele, kelle meelest on vägivalla kultuur Afganistani ühiskonda nii sügavalt juurdunud, et sellega tuleks tegeleda juba maast madalast saati.

Mängurelvad on riigi ühed menukaimaid mänguasjad. «Mida rohkem on see pärisrelva moodi, seda paremini nad müüvad,» kõneles turuolukorrast France24 ajakirjanik Zobaiada Akbar. Lastele meeldib nendega mängida ning see kujutab endast ka ohtu: eelmisel aastal sai ühe pidustuse ajal õhupüssikuulidest viga rohkem kui sada inimest, neist mõni silmadest.

«Pärast mitut aastakümmet sõda ja pingeid on vägivald muutunud siin normaalseks – see on osa igapäevaelust,» kirjutab France24. «Inimesed on sellega nii tihedalt seotud, et nad ei mõista: nad peaksid tegema kõik oma võimuses, et mitte lasta oma lapsi selle kultuuriga kokku.» Akbar paneb ka asjaolu, et terrorirühmitistel nagu Islamiriik (ISIS) ja Taliban õnnestub värvata lapsi, osaliselt riigis lokkava vägivallakultuuri arvele.

Valitsus ei saa probleemi vastu üksinda võidelda – ent ei mošeedes ega koolides ei pöörata vägivallale piisavalt tähelepanu. Kuigi keeld olevat samm õiges suunas, pole see kaugeltki piisav. «Enamuses Afganistani kodudes on relvad. Kujutage ette, kui paljud afganistani lapsed näevad oma vanemaid hoidmas päris relvi ja puudutavad seda veel enne, kui nad saavad endale plastikust variandi?» küsib Akbar.

Inimõiguslaste hinnangul on Taliban viimasel jala oma värbamistööd Afganistani laste seas intensiivistanud. Väljaõpe algavat juba kuuendast eluaastast. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles