Prantsusmaal on viimase pooleteise aastaga toimunud mitmeid rünnakuid ja rünnakukatseid, kõige hiljutisem leidis aset eile hilisõhtul Nice`is, kus relvalaadungiga veoauto sõitis rahvamassi, tappes vähemalt 80 inimest.

Terrorirünnakute laine algas eelmise aasta jaanuari kui fanaatik ründas satiiriajakirja Charlie Hebdo toimetust.

Mummudele klikates näeb viimase pooleteist aasta jooksul Prantsusmaal tehtud suuremaid terrorirünnakuid.

  • Relvastatud äärmusislamistid tegid Pariisis rünnaku satiirilehe Charlie Hebdo toimetusse, tappes seal 12 inimest. Järgmisel peäval ründasid äärmuslased Pariisis asuvat juudi poodi, kus võeti pantvange. Seal kaotasid elu naissoost politseinik ja neli pantvangi. Nii väljaandele kui poele rünnaku teinud isikud lasi politsei maha. Uurimine näitas, et ründajate puhul oli tegemist äärmusrühmituste Islamiriik ja al-Qaeda toetajatega.

  • Prantsuse Rivieral hukkus kolm juudi kogukonda turvanud julgeolekeutöötajat, keda pussitas 30-aastane mees. Politsei arrateeris selle isiku, kes teatas, et ta vihkab Prantsusmaad, juute, Prantsuse politseid ja sõjaväge.

  • Arreteeris Prantsuse politsei Alžeeria kodakondsusega üliõpilase, keda kahtlustati prantslanna mõrvas. Uurimine näitas, et see isik plaanis teha terrorirünnaku Pariisis Villejuifi kirikus. Üliõpilase kodust leiti materjali, mis viitas, et tal oli kontakt Süüria džihadistidega, kes andsid kirikurünnaku korraldamiseks näpunäiteid.

  • 35-aastane Prantsuse kodakondsusega mees tappis oma ülemuse ja pani ta äralõigatud pea gaasijõujaama piirdeaiale, kuhu kinnitas ka Islamiriigi lippe. Mees üritas õhkida Saint-Quentin-Fallavieris asuva hoone, kuid politseile jõudis selle kohta info ja meest taksistati. Kahtlusalune tappis end 2015. aasta detsembris vanglas.

  • Prantsuse politsei arreteeris neli 16- 23-aastast meest, kes tahtsid teha rünnaku sõjaväebaasile, olles Islamiriigi käsilased. Meeste seas oli Prantsuse sõjaväe ekssõdur.

  • USAst, Ühendkuningriigist ja Prantsusmaalt pärit reisijad hoidsid ära rünnaku Amsterdamist Pariisi sõitnud rongis. Relvastatud isik avas rongis tule, kuid teda märkasid USA sõdurid, kes kohe sekkusid. Ründajaks osutus 25-aastane marokolane, kes oli seotud džihadistidega.

  • Äärmusislamistid korraldasid Pariisis mitu rünnakut, pannes Stad de France`i juures pommi plavatama, avasid tule mitmes populaarses restoranis ja tapsid Bataclani kontserdimajas kontserti kuulanuid. Selle rünnaku eest võttis vastutuse Islamiriik.

  • Marseille´s pussitati juudi kooli õpetajat. Kolm ründajat väljendasid juudivastasust ja teatasid, et nad on Islamiriigi toetajad.

  • Tuneesia juurtega prantslane üritas tappa Valence´is mošeed turvanud julgeolekutöötajaid. Mõrvakatses süüdistatud mees sõnas kohtus, et ta tahtis saada märtriks.

  • Politsei lasi Pariisis maha Maroko juurtega mehe, kes tahtis politseijaoskonnas lihanoa abil veresauna korraldada. Mehel oli rünnaku ajal kaasas Islamiriigi lipp.

  • Pariisist läände jäävas Maganaville`is tapeti politseinikest abielupaar, 25-aastane ründaja pussitas meest ta kodumaja ees ja naist majas sees. Politsei piiras hoone ümber ja ründaja lasti maha. Paari kolmeaastane poeg jäi ellu, kuid laps oli šokeeritud, kuna nägi ema tapmist pealt. Ründajal oli kontakte Süüria džihadistidega ning ta sai terrorismi ja tapmise eest vanglakaristuse. Ta oli varem sotsiaalmeedias teatanud, et on truu Islamiriigile.

  • Nice`is hukkus eile hilisõhtul vähemalt 80 inimest, kui relvalastis veoauto rannapromenaadil rahvuspüha tähistanud inimmassi sõitis. Prantsuse võimud ei välista, et tegemist võis olla terrorirünnakuga.

Kommentaarid
Copy