Auto kui surmarelv ehk tapvad rammimised lääneriikides

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rünnakuks kasutatud veoauto Nice`is.
Rünnakuks kasutatud veoauto Nice`is. Foto: AFP/SCANPIX

Sõiduk kui terrorirelv – täpselt nii nagu juhtus eile Prantsusmaal Nice`is – on luureagentuuridele hästi tuntud taktika. 

Palestiina terroristide jaoks on autodega rammimine levinud taktika, mille läbi on eelmise aasta oktoobrist saanud surma vähemalt 215 palestiinlast, 34 iisraellast, kaks ameeriklast, üks eritrealane ja sudaanlane.

Sarnaste rünnakutega on pidanud viimastel aastatel rinda pistma ka lääneriigid –  nii siin- kui sealpool Atlandi ookeani. Kaks enim kõmu tekitanud neist leidsid aset Suurbritannias ja Kanadas. 

Lee Rigby tapmine 2013

Lee Rigby tapjad – Michael Adebolajo (vasakul) ja Michael Adebowale. Foto: AFP/Scanpix
Lee Rigby tapjad – Michael Adebolajo (vasakul) ja Michael Adebowale. Foto: AFP/Scanpix Foto: -/AFP

2013. aasta 22. mail ajasid kaks islamiäärmuslast Londonis päise päeva ajal autoga alla 25-aastase Lee Rigby nimelise sõduri. Seejärel pussitasid ründajad mehe surnuks ning üritasid tal pea maha raiuda. Terroristid tirisid Rigby laiba keset tänavat ning ootasid nende kõrval rahulikult kuni politsei saabumiseni. Möödakäijatele teatasid nad, et mõrvasid Rigby kättemaksuks Briti vägede tapatööde eest moslemite seas.

Kui veerand tundi pärast hädaabikõne saabusid kohale esimesed relvastatud politseinikud, tormasid terroristid lihanoa ja püstoliga nende suunas. Politsei haavas mõlemat meest ning nad viidi haiglasse.

Terroristideks osutusid Michael Adebolajo (28)  ja Michael Adebowale (22) – Nigeeria päritolu kohalikud, kes olid üles kasvanud kristlastena, kuid pöördusid seejärel islamiusku. Uurimine näitas, et otsasõidu hetkel oli nende Vauxhall`i kiiruseks 50-60 kilomeetrit tunnis. Üks möödakäija võttis hiljem Adebolajo jutu videosse. «Ainuke põhjus, miks me täna selle mehe tapsime, on see, et moslemid surevad igapäevaselt briti sõdurite käe läbi. Ning see sõdur on üks neist,» kõneles mees.

Adebolajole määrati karistuseks eluaegne vangistus ning Adebolawele vähemalt 45 aastat.

Patrick Vincenti tapmine 2014

Martin Couture-Rouleau` auto pärast tagaajamist. Foto: Reuters/Scanpix
Martin Couture-Rouleau` auto pärast tagaajamist. Foto: Reuters/Scanpix Foto: CHRISTINNE MUSCHI/REUTERS

20. oktoobril 2014 sõideti Kanadas Quebecis kaubanduskeskuse parklas autoga otsa kahele sõdurile. Surma sai Patrice Vincenti nimeline 53-aastane ohvitser, tema kaaslane sai haavata, kuid jäi ellu.

Terroristi nimeks oli Martin Couture-Rouleau (25) ning väidetavalt oli ta saanud inspiratsiooni rühmitiselt Islamiriik (ISIS). Politsei saabumisele järgnes tagaajamine, mille lõpus kaotas Couture-Rouleau oma auto üle juhitavuse ning keeras üle katuse. Autost väljaroninuna üritas ta politsenikele noaga kallale tungida. Mundrikandjad lasid Couture-Rouleau maha.

Uurimine näitas, et Couture-Rouleau elas koos oma vanematega ning ta oli pidanud ka oma äri, mis nurjus. Islamisse pöördus ta 2013 ning hakkas end nimetama Ahmad LeConverti (Ahmad Uskuvahetanu).

Enne politsei saabumist jõudis mees ise hädaabinumbrile helistada ja teavitada, et pühendab oma ohvri Allahile ja džihaadile. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles