Bouhleli võis rünnakule ajendada karidel abielu

Kerstin Meresma
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuvi Nice'is ühe ohvri kingast mööda kõndimas
Tuvi Nice'is ühe ohvri kingast mööda kõndimas Foto: SIPA/Scanpix

Nice'is terrorirünnaku korda saatnud isik tuvastati eile pärastlõunaks 31-aastase Mohamed Lahouaiej Bouhlelina, kes töötas kulleriauto juhina ning kes oli politseile varem silma jäänud pisivarguste ja relvaomamise eeskirjade rikkumisega.

Nice'is terrorirünnaku korda saatnud isik tuvastati eile pärastlõunaks 31-aastase Mohamed Lahouaiej Bouhlelina, kes töötas kulleriauto juhina ning kes oli politseile varem silma jäänud pisivarguste ja relvaomamise eeskirjade rikkumisega.

Tänavu mais määrati mehele tingimisi karistus vägivallatsemise eest. Radikaliseerumises teda ei kahtlustatud ja terrorismivastase politsei juures arvel ta ei olnud.

Independent kirjutas, et kohalikele ajalehtedele kirjeldati Bouhleli kui üksildast isikut, kes ei olnud väga usklik. Abielus kolme lapse isa juured olid Tuneesias M'sakeni linnas. Oma päritolumaad külastas ta Prantsuse võimude andmetel viimati neli aastat tagasi. Twitteris levis info, et Bouhlel oli oma naisest lahutamas, ning eile kõlas üks oletusi, et teda võis terrorirünnakule ajendada ka karile jooksnud abielu.

Twitteris levitatav pilt kaubikust leitud Bouhleli arvatavast ID-kaardist annab aimu tapja välimusest. 

Bouhleli, kelle isik tehti Prantsuse politsei andmetel kindlaks kaubikust leitud dokumentide ja telefoni abil, lasid korrakaitsjad rünnaku lõpus maha. «Uurijad uurivad praegu, kas ta tegutses üksi või oli tal kaasosalisi, kes võisid põgeneda,» ütles Prantsusmaa siseministeeriumi esindaja Pierre-Henry Brandet.

Eileõhtuse seisuga paistis tõenäoline, et rünnak oli ettekavatsetud, sest Bouhlel rentis rohkem kui 80 inimesele saatuslikuks saanud kaubiku tõenäoliselt kolmapäeval Nice'i lähedal asuvast linnast. Portaali France24 tsiteeritud kohaliku allika sõnul oli ühest turvakaamerast ka näha, kuidas mees läks jalgrattaga tulevasele tapamasinale järele, ronis sõidukisse ja sõitis Bastille' pidustuste toimumispaiga poole.

Rünnakuks võttis Bouhlel kaasa ka 7,65-millimeetrise kaliibriga püstoli, mida ta kasutas rahva sekka tulistamiseks, samal ajal kaubikuga siksakitades, et tabada võimalikult palju ohvreid. Provence-Alpes-Côte d'Azuri piirkonna presidendi Christian Estrosi kinnitusel leiti arvatava terroristi sõidukist ka relvamakette ja mittetöötav granaat.  

Uurijad töötamas Bouhleli tapamasina kallal. Allikas: Scanpix
Uurijad töötamas Bouhleli tapamasina kallal. Allikas: Scanpix Foto: Sasha Goldsmith/AP

Ent kuidas pääses Bouhlel kaubikuga Promenade des Anglais'le?

Mitme allika teatel oli mees öelnud, et toimetab pidustuspaika jäätist. Teised allikad aga kinnitasid, et Bouhlel sõitis promenaadi ümber püstitatud barrikaadidest lihtsalt läbi, kirjutas The Local.

Politsei kuulab arvatava terroristi lähikondseid üle ja tema korter otsiti läbi. Reutersi teatel viidi Bouhleli elukohast kaasa mitu kotitäit asitõendeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles