ISIS hoiab puhkajaid hirmul

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälestuspaik Tuneesias Sousse`i eeslinnas Port El Kantatouis, kus asuvale Imperial Marhaba hotellile korraldatud terrorirünnakus hukkus 38 inimest.
Mälestuspaik Tuneesias Sousse`i eeslinnas Port El Kantatouis, kus asuvale Imperial Marhaba hotellile korraldatud terrorirünnakus hukkus 38 inimest. Foto: SCANPIX

ISISe džihadistid plaanivad suvel rünnakuid Itaalia, Prantsuse ja Hispaania kuurortides. Selline teade levis maailma meediaväljaannetes aprillis, kui inimeste mälus olid veel värskelt verised terrorirünnakud Pariisis mullu novembris ja Brüsselis tänavu märtsis.

Info väidetava terrorikava kohta pärines meedia teatel Saksamaa ja Ameerika Ühendriikide ametnikelt. Näiteks ütles Saksa luureallikas kohalikule ajalehele Bild, et kõige haavatavamad on just Vahemere ääres asuvad kuurortlinnad.

«Me võime näha uut mõõdet ISISe terrorismis,» lausus ta, lisades, et hoiatus saadi usaldusväärselt allikalt Aafrikas, kelle väitel pidid ISISel olema valmis ka konkreetsed rünnakuplaanid. «Puhkuserandu on keeruline kaitsta,» tunnistas Saksa allikas.

Väljaanne näitlikustas seda kirjeldusega, kuidas end jäätise- või karastusjookide müüjaks maskeerinud ründajad võivad avada puhkajate pihta tule, lasta end rahvast täis rannas õhku või peita lõhkekehad rannaliiva sisse.

Kuna puhkusehooaeg polnud hoiatuse avaldamise ajal veel alanud, võeti teade vastu üsna rahulikult. Näiteks aprilli lõpus ei hinnanud Vahemere ääres asuva Barcelona linnapea rünnakuohtu kuigi tõsiseks. Seda hoolimata asjaolust, et samal ajal peeti Mallorcal kinni arvatav ISISe terrorist.

Nice on üks tuntumaid Vahemere-äärseid kuurortlinnu. Pealegi asub see Prantsusmaal, mida on viimastel aastatel tabanud mitu terrorirünnakut ning mida sunniitliku äärmusrühmituse ISIS terroristid on kutsunud üles ründama kõiki meetodeid ja vahendeid kasutades.

Kui meedia avaldas aprillis teate ohust kuurortlinnadele, ei viidanud väljaanded mitte Prantsusmaal toimunud hiljutistele terroriaktidele, vaid hoopis möödunud aasta juunis Vahemere ääres asuvas Tuneesia kuurortpiirkonnas aset leidnud tapatööle.

Siis lasi turistiks maskeerunud ning Kalašnikovi automaati päikesevarju vahel peitnud Tuneesia kodanikust 23-aastane tudeng Seifeddine Rezgui Yacoubi Sousse'i lähedal asuvas rannakuurordis maha 38 inimest, enamik ohvritest olid välisturistid. Ründaja hukkus tulevahetuses julgeolekujõududega. Rünnaku eest võttis vastutuse ISIS.

Prantsuse tähtsaima rahvuspüha pidustuste ajal üleeile õhtul Nice'is toimunud veresauna arvatav korraldaja oli Prantsuse väljaande France Info andmetel pärit samast Sousse'i piirkonnast, täpsemalt M'sakeni linnast. Kodumaal olevat ta käinud sageli, viimati möödunud aastal. Mehe võimalikest sidemetest Tuneesia äärmuslastega teated aga puudusid.

Rünnak Nice'is ei näita üksnes kuurortide haavatavust, vaid ka seda, kui hea sihtmärk on terroristidele suuremad rahvakogunemised. Nii on ka Ameerika Ühendriikide võimud soovitanud Euroopas viibivatel kaasmaalastel vältida suuremaid rahvakogunemisi ning rahvarohkeid paiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles