Eestlased Türgis: kohalikud usuvad, et riigipöördekatse on valitsuse enda korraldatud (2)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi armee teatas reede hilisõhtul võimu haaramisest riigis.
Türgi armee teatas reede hilisõhtul võimu haaramisest riigis. Foto: SCANPIX

Türgis 6,5 aastat elanud eestlanna kinnitas, et ehkki info on vastuoluline, siis usuvad paljud kohalikud, et riigipöördekatse oli organiseeritud hoopis valitsuse poolt, et lükata kõvale parlament ja anda presidendile ainuvõim.

Postimehele jagas muljeid 6,5 aastat Kesk-Türgis Kapadookias elanud Monika, kelle sõnul on piirkond hetkel turvaline ja rahulik. «Ainult öö oli väga lärmakas, kuna kõik mošeed kandsid vahetpidamata valjuhääldajatest üle ilmselt mingeid valitsust toetavaid palveid, nii et lärm oli tõesti kõrvulukustav isegi väikelinnas, kus elan,» kirjeldas eestlanna.  

«Info on väga vastuoluline, aga paljud kohalikud usuvad, et riigipöördekatse oli valitsuse poolt korraldatud, et lükata kõvale parlament ja anda presidendile ainuvõim,» nentis Monika. «Väidetavalt oli kogu katse väga halvasti ette valmistatud,» põhjendas eestlanna kohalike arvamusi. Näiteks ei üritanud mässulised kinni võtta valitsuse liikmeid või teisi tähtsaid võimustruktuuride esindajaid. «Kuigi oli teada, et president lendab Istanbuli, siis isegi ei üritatud teda takistada, kuigi väidetavalt kasutati rünnakuks helikoptereid, mida oleks saanud ka selleks kasutada,» põhjendavad kohalikud oma kahtluseid.

Monika tõi välja, et president on juba aastaid tahtnud saavutada ainuvõimu ja see riigipöördekatse annab talle väga hea ettekäände kõikide teisitimõtlejate vahistamiseks ja seaduste muutmiseks, et seda saavutada. «Mitmed mu sõbrad, kellest enamus ei toeta presidenti ja valitsusparteid, ütlesid juba eile õhtul, et see on kõigest lavastus ja hommikuks on kõik lahenenud. Kui sõjavägi oleks tõesti tahtnud võimu haarata, oleks nad ilmselt ka suutnud seda teha.»

Türgis elav eestlanna tõi välja, et tema meelest on Türgi jätkuvalt turistidele ohutu, kuid suurlinnu tasub vältida. Seal võib kaose tõttu olla lihtsalt valel ajal vales kohas. Vaatamata väidetele, et Atatürk’i lennujaam töötab, on praktiliselt kõik lennud tänaseks tühistatud. 

«Kui on aga tegemist otselennuga kas Antalyasse või Izmiri, arvan, et see on ohutu. Türklased on üldiselt väga sõbralik rahvas ja see aasta on nende turismimajandusele täielik katastroof olnud. Aasta lõpuks on ilmselt sadu, kui mitte tuhandeid hotelle ja turismiettevõtteid pankrotis, Türgi valitsus näib selle suhtes täiesti ükskõikne olevat.»

Inimesed ei pääse Türgist koju

Monika tõi välja, et lääneriikide turiste on ka hetkel Kapadookias vähe. Tullakse Indiast, Pakistanist, Koreast, Brasiiliast, Argentiinast. «Kuna paljud ka eriti aktiivselt puhkusel olles uudiseid ei jälgi, siis pole ka mingit paanikat. Kõige rohkem paneb neid muretsema asjaolu, et kodumaale saab üldjuhul ainult läbi Istanbuli ja sinna ei soovita hetkel küll minna. Kuna enamus lende Atatürgist on tühistatud, siis on tuhanded inimesed jäänud kuhugi toppama ning selle probleemi lahendamiseks kulub ilmselt palju aega,» lisas Postimehega rääkinud eestlanna.

Istanbulis elav Hille Hanso ütles kell 11 ETV erisaates, et praeguseks saab öelda, et riigikontroll on taastatud kõikides suuremates sõlmedes üle riigi.

«Kui täna hommikul Bosporuse silla ääres kostis veel tulistamist, sest 50 sõjaväelast, kes olid silla sulgenud, osutusid vastupanu, siis nüüdseks on mõlemad Istanbuli sillad avatud ja liiklus taastatud,» rääkis Hanso.

Oodata on «suurpuhastust»

Ta nentis, et kohaliku meedia põhjal võib järeldada, et sõjaväes on oodata «suurpuhastust» ning vahistatud on üle 1500 sõjaväelase, kuid ilmselt saab põrandaalusesse võrgustikku kuulumises süüdistatuid olema veel väga erinevatest valdkondadest. Ka kohtusüsteemis ja politseis.

Samas tõi Hanso välja, et riigipöörajatest sõjaväelasi ei ole tegelikult ilmselt väga palju. Seetõttu tekib küsimus, miks tekib üldse plaan nii väikese hulgaga riigipööret proovida. «Suuremat sõjaväe toetust ei olnud,» tõi Hanso välja. Ta nentis, et sotsiaalmeedia kihab seetõttu spekulatsioonidest, et tegu on ikkagi riigiinstitutsioonide poolt lavastatud «riigipöördekatsega», et suurendada toetust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles