Gülen: Türgis toimunu võis olla lavastatud (3)

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi moslemivaimulik Fethullah Gülen
Türgi moslemivaimulik Fethullah Gülen Foto: SCANPIX

USAs elav Türgi moslemivaimulik Fethullah Gülen, keda president Recep Tayyip Erdoğan riigipöördekatses süüdistab, ütles täna ajakirjanikele, et eile toimunu võis olla lavastus, ning ta soovitas inimestel tungivalt mitte nägema sõjalist sekkumist positiivses valguses.

«On võimalik, et see võis olla lavastatud riigipööre,» ütles Gülen Pennsylvanias tõlgi abiga ajakirjanikele, vahendas Reuters. Ta märkis, et demokraatiat ei saa saavutada läbi sõjalise tegevuse. Samuti kritiseeris Gülen president Tayyip Erdoğani valitsust.

«Paistab, et nad ei tolereeri ühtegi liikumist, gruppi ega organisatsiooni, mis ei ole täielikult nende kontrolli all,» lisas Gülen.

Seda, et riigipöördekatse oli Erdoğani korraldatud lavastus, on arvanud ka mõned poliitikavaatlejad ja kohalikud elanikud. Loe lisaks: Eestlased Türgis: kohalikud usuvad, et riigipöördekatse on valitsuse enda korraldatud

Erdoğan, kes on süüdistanud Güleni ja tema toetajaid katses riiki pöörata, nõudis täna varem USA-lt Güleni väljaandmist. 

USA välisminister John Kerry ütles, et Ühendriigid kaaluvad nõuet Güleni väljaandmiseks, kui Ankara selle esitab. Kerry lisas aga, et Türgi valitsus peab selleks ette näitama kindlad tõendid Güleni seotuse kohta riigipöördekatsega.

Gülen on eitanud seotust riigipöördekatsega ja mõistnud selle teravalt hukka.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles