Johnson lubas kaitsta Gibraltarit seoses Brexitiga (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boris Johnson
Boris Johnson Foto: SCANPIX

Uus Briti välisminister Boris Johnson lubas kaitsta Gibraltarit, mille tulevik sattus küsimärgi alla pärast Suurbritannia otsust Euroopa Liidust välj1a astuda.

«Gibraltari rahvas on korduvalt ja ülekaalukalt väljendanud soovi jääda Briti suveräänsuse alla ja me austame nende soove,» ütles Johnson pärast kohtumist Gibraltari peaministri Fabian Picardoga.

«Ma kinnitasin talle (Picardole) meie kindlat panustamist Gibraltarisse ja meie tahet täielikult kaasata Gibraltar kõnelustesse meie tulevase suhte üle Euroopa Liiduga,» sõnas Johnson.

Hispaania loovutas Gibraltari 1713. aasta Utrechti rahulepinguga alatiseks Suurbritanniale, kuid on hiljem korduvalt nõudnud territooriumi tagastamist.

Hispaania välisminister pakkus Suurbritannia otsuse järel Euroopa Liidust lahkuda välja variandi, et Hispaania ja Ühendkuningriik võiksid Gibraltarit edaspidi ühiselt hallata, võimaldades sellele nii ligipääsu ELi siseturule.

Ehkki Ühendkuningriik toetas tervikuna Euroopa Liidust lahkumist, hääletas 96 protsenti Gibraltari valijaist ehk kokku 19 322 inimest Euroopa Liitu jäämise poolt.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles