Türgis on vahi alla võetud mitukümmend kindralit (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Türgis on riigipöördekatse eest vahi alla võetud mitukümmend kindralit, kohtunikku ja prokuröri, vahendas Türgi meedia täna.

Ankara sõnul on praeguse seisuga kinni peetud umbes 3000 sõdurit, keda süüdistatakse president Recep Tayyip Erdoğani kukutamise katses, mis algas reede öösel, kuid pöörati tagasi juba eile hommikuks.

Kokku on vahi alla võetud 34 erineva auastmega kindralit, nende seas ka Türgi 3. armee komandör Erdal Öztürk ning Türgi 2. armee komandör Adem Huduti.

Võimud on korraldanud haaranguid sõjaväebaasides üle Türgi, kus on vahistatud riigipöördekatses kahtlustatavaid.

Täna varahommikul peeti kinni Denizli linna garnisoni komandör Özhan Özbakır ning veel umbes 51 sõdurit.

Samuti on vahistamismäärus välja antud 2745 kohtuniku ja prokuröri suhtes üle terve Türgi.

Pole selge, kui paljud on täpselt praeguseks vahi alla võetud, kuid ööl vastu tänast vahistati Konya linnas 44 kohtunikku ning süüdistajat ja Gaziantepis 92, teatas Türgi uudisteagentuur Dogan.

Juurdlust juhivad Ankara prokurörid ning vahi alla võetuid kahtlustatakse USA-s elava Fethullah Güleni organisatsiooni Hizmet kuulumises. Ankara kutsub rühmitust nimega Fethullahci Terroriorganisatsioon (FETO).

Erdoğan süüdistas riigipöördekatses USA-s elavat Türgi vaimulikku Fethullah Güleni ja tema toetajaid Türgis. Gülen eitas seotust riigipöördekatsega ja mõistis selle teravalt hukka.

USA välisminister John Kerry ütles eile, et Ühendriigid kaaluvad nõuet paguluses elava Güleni väljaandmiseks, kui Ankara selle esitab. Ent Kerry lisas, et Türgi valitsus peab selleks ette näitama kindlad tõendid Güleni seotuse kohta riigipöördekatsega.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles