Spekulatsioon Vene meedias: Türgi riigipöörde üks juhte oli Vene lennuki alla tulistanud hävituslendur (6)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi riigipöördekatses kahtlustatavate sõjaväelaste kinnivõtmine
Türgi riigipöördekatses kahtlustatavate sõjaväelaste kinnivõtmine Foto: SCANPIX

Venemaa meedias spekuleeritakse, et möödunud nädalalõpul Türgis toimunud putšis osales ühe juhina hävituslendur, kes möödunud novembris tulistas alla Vene Suhhoi Su-24 lennuki.

Venemaa meedias väidetakse, et nüüdsel riigipöördekatsel ja Vene lennuki allatulistamisel on seos ning juba möödunud novembris oli näha märke, et Türgi sõjaväes ei ole kõik nii nagu olema peaks.

Vene meedia viitas mitmel korral Ankara linnapea Melih Gökçeki seisukohavõtule, mille kohaselt osalses nüüdses putšis Vene lennuki allatulistaja. Gökçek süüdistas riigipöördekatse korraldajaid, kelleks olevat USAs elava opositsioonijuht Fetullah Güleni ja tema loodud ühendus Himzet, Türgi-Vene suhete rikkumises.

Gülen eitas Türgi riigipöördekatse peakorraldajaks olemist ja mõistis selle korraldanud hukka.

Gökçek ei paljastanud oma sõnavõtus, kes on see türklasest hävituspiloot, keda ta peab riigipöördekatse üheks juhiks, kas see piloot on arreteeritud ja kas ta on üldse elus.

Türgi F-16 hävitaja rakett tabas möödunud novembris Vene Suhhoi Su-24 lennukit, kui see lendas Türgi piiri juures Süüria õhuruumis. Türgi süüdistas Vene lendurit Türgi õhuruumi tungimises.

Juhtum ajas Moskva marru ning Venemaa kehtestas Türgi suhtes reismis- ja kaubanduskeelu.

Türgi putši teemal võttis sõna ka Serbia välisminister Ivica Dačić, kelle arvates on Türgi võimuhaaramiskatse taga jõud, kes ei soovi Türgi-Vene suhete paranemist.

«On andmeid, et putši üks juhte oli militaarpiloot, kes oli Vene lennuki allakukutaja. Türgi ja Venemaa on suhteid soojendamas ja see ei meeldi teatud militaar- ja poliitjõududele,» nentis serblane.

Kreml teatas eile, et Venemaa presidendil Vladimir Putinil oli telefonivestlis Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğaniga ning Putin oli see, kes soovis Erdoğanile teada anda, et Venemaa ei kiida Türgi riigipöördekatset heaks.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles