Erdogan eemaldab aktiivselt «viiruseid»

Kerstin Meresma
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tsiviilisik sülitab ühe arreteeritud sõjaväelase peale, kui ta politsei poolt minema eskorditakse.
Tsiviilisik sülitab ühe arreteeritud sõjaväelase peale, kui ta politsei poolt minema eskorditakse. Foto: AP/ Scanpix

Täna peaks seoses nädalavahetusel toimunud riigipöördekatsega kohtu ette astuma 27 meest, keda süüdistatakse sündmuse kavandamises. 

Türgi president Recep Tayyip Erdogan ei ole valitsuse kukutamises süüdistatavate suhtes välistanud ka surmanuhtluse taastamist, kirjutatakse CNNis.

Praeguseks on Türgis AFP andmetel kinni peetud 103 kindralit, kuid üleüldine riigipöördekatsega seoses valitsuse poolt vahistatud isikute arv on tõusnud 6000-ni. Sinna hulka kuuluvad armees töötavad kõrgemad ülemad, sõdurid ja Türgi välisministeeriumi andmetel pole arreteerimised veel lõppenud.

Sajad riigi juriidilised töötajad on katse järgselt oma kohtadelt eemaldatud, surma on seni teadaolevalt saanud vähemalt 290 inimest, kuid vigastatuid on rohkem kui 1400.

«192 surnud, 1400+ vigastatut, 3000+ arreteeritud sõdurit, 2700+ arreteeritud kohtunikku, suletud USA õhuväebaas,» kahe päeva tagune Twitteri postitus, mis näitab ürituse järelkaja. 

Türgi peaminister Binali Yildirim on lubanud, et sündmuse kavandajad maksavad teo eest kõrget hinda. Erdogan on lubanud «viirused» eemaldada kõigist riigi institutsioonidest.

Türgi mässupolitsei arreteeritud sõjaväelastega. Allikas: Scanpix
Türgi mässupolitsei arreteeritud sõjaväelastega. Allikas: Scanpix Foto: BULENT KILIC/AFP

Türgi ajalugu aga näitab, et valitsuse kukutamise katse ei tähenda Türgi inimõiguste austamisele midagi head. Juba räägitakse surmanuhtluse taastamisest ja nädalavahetusel levima hakanud pildid kinnipeetavatest annavad lisapõhjust muret tunda, kirjutab CNN.

Üks pilt kujutab endist kõrget kindrali ja Türgi õhujõudude komandöri, Akin Öztürki, seismas teiste vahistatute kõrval Ankaras. Ühel pildil on Öztürkil sidemega kaetud kõrv, teisel on näha sinikaid ta kaelal.

Twitteris levinud pilt kindralitest, keda süüdistatakse riigipöördekatse juhtimises. 

Sotsiaalmeedias on veel levinud pildid massikinnipidamistest, kaasa arvatud üks, kus kümned inimesed põlvitavad, mõned vaid aluspesu väel ja kinni seotud kätega ühes Ankaras asuvas tallis.

27 isikut, kes ilmuvad täna kohtu ette, näevad oma advokaate alles kohturuumis, eelnevalt neil kaitsjatega kohtuda lubatud ei olnud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles