Euroopa Liidu ja Türgi suhetes ootavad ees keerulised ajad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öine Istanbuli tänav.
Öine Istanbuli tänav. Foto: JUSS SASKA

Euroopa riikide välisministrid soovitavad tungivalt Türgi president Tayyip Erdoganil austada seadusi ja inimõigusi riigipöördekatses osalejate üle kohut mõistes. Järgmised kolm kuud saavad Euroopa Liidu ja Türgi partnerlussuhete mõistes olema keerulised, vahendab Reuters. 

Diplomaadid on öelnud, et Euroopa Liidu ametlik positsioon Türgi suhtes pannakse paika ministrite kohtumisel Brüsselis, kus osaleb ka USA välisminister John Kerry. Välisminister Kerry jagab Euroopa muret seoses Erdogani autoritaarse režiimiga ja on valmis arutama Türgi rolli liitlasena Süürias, migrandikriisi lahendajana ning suhetes Venemaaga, vahendab Reuters.

Algupäraselt pidi ministrite hommikusöök olema rutiinne kohtumine enne suvepuhkust. Arutluse alla oleks tulnud olukord Ukrainas, Liibüa, migratsioon ja Hiina merealased ambitsioonid. Viimaste päevade sündmused on kõik plaanid segi paisanud ja tõstatanud hoopis uued probleemid.

Olulised sündmused algasid kolmapäeval, mil kiirendatud korras Suurbritannia peaministriks saanud Theresa May oma valitsuskabineti avalikustas. Välisministriks sai Euroopa Liidust lahkumise poolt olnud Boris Johnson, kelle ülesandeks on lähiajal tutvustada teistele Euroopa Liidu liikmesriikidele, mil moel ja kui suures osas Suurbritannia edaspidi Euroopa Liidu tegemistes kaasa plaanib lüüa.

Neljapäeva hilisõhtused sündmused Nice’s raputasid kogu maailma. Tuneesias sündinud mees sõitis veoautoga Bastille päeva tähistanud rahva sekka. Surma sai 84 ja vigastada sadu inimesi. Rünnaku eest võttis vastutuse terrorirühmitus Islamiriik. Ministrite kohtumist alustatakse leinaseisakuga. Samuti arutatakse võimalusi terrorismivastase võitluse efektiivsemaks muutmiseks.

Kolmas sündmus, mis ministrite kohtumise päevaplaani muutis, oli reede õhtul toimunud riigipöördekatse Türgis, mille president Erdogan oma toetajate abiga maha surus.   

USA välisminister John Kerry ütles eile Luksemburgis, et sündmused Türgis ei ole mõjutanud Islamiriigi vastast võitlust hoolimata sellest, et Incirliki õhuväebaas suleti mõneks ajaks. Prantsusmaa välisminister Jean-Marc Ayrault on öelnud, et hetkel on õhus küsimused selle üle, kas Erdogani juhitud Türgi on Euroopa Liidu jaoks õige liitlane. Prantsusmaa välisministri sõnul on Ankara motiivid küsitavad.

Euroopa Liitu ootavad suhetes Türgiga ees keerulised kolm kuud, sest loodetakse jõuda lõplikule kokkuleppele seoses migrandikriisi lahendamisega. Märtsis tehtud pakkumise kohaselt toetab Euroopa Liit Türgit 6 miljardi  euroga, et aidata 2,7 miljonit Süüria põgenikku, kes hetkel Türgis viibivad. Samuti hakatakse uuesti arutama Türgi Euroopa Liidu liikmelisuse küsimust ja võimalust, et türklastel ei oleks tulevikus vaja viisat Euroopa Liidu riikidesse reisimiseks.

Euroopa Liidu liidrid on end viimasel ajal Erdogani teemal sõna võttes tagasi hoidnud, et mitte kahjustada võimalusi kokkuleppe sõlmimiseks. Türgi on ähvardanud, et Euroopa Liidu suutmatuse korral oma osa kokkuleppest täita avatakse põgenikele taaskord väravad Euroopasse.

Kui president Erdogan peaks riigipöördekatses osalejaid surmanuhtlusega karistama, tekiks märkimisväärne vastasseis Türgi ja Euroopa Liidu vahel. On selge, et liitumiskõneluste jätkamiseks ei tohi toimuda hukkamisi. Euroopa Liit on ka selgelt öelnud, et sellised meetodid on vastuolus ühenduse põhimõtetega.

Euroopa Liidu hinnangul on Türgil Euroopa abi vaja. Arvatakse, et Ankara vajab kaubanduskokkuleppeid, investeeringut ja strateegilist partnerlust. Samuti on öeldud, et põgenikekriisi lahendamisel on Türgi panusest olulisem Kreeka otsus sulgeda piirid Balkanimaadega.

Sellest hoolimata on Euroopa Liit ettevaatlik. Kardetakse, et Erdogani survestamisel võib Türgi veelgi ebastabiilsemaks muutuda ja tuua kaasa praegusest hullemad tagajärjed. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles