Kerry: Türgi reaktsioon riigipöördekatsele võib ohustada NATO liikmesust (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Kerry ja Federica Mogherini.
John Kerry ja Federica Mogherini. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide välisminister John Kerry hoiatas täna, et Türgi võib riigipöördekatsele ebademokraatlike sammudega reageerides seada ohtu NATO liikmesuse, vahendab The Independent.

Ühendriikide välisministeeriumi teatel jälgivad nad põhjalikult Türgi valitsuse vastust riigis toimunud relvastatud ülestõusule ning on vajadusel valmis rakendama omapoolseid meetmeid.

USA välisminister John Kerry hoiatas, et Türgi peab kinni pidama demokraatliku riigi seaduslikest printsiipidest.

Türgi valitsuse järsk vastus läbikukkunud riigipöördekatsele ning opositsiooni kirjeldamine «viirusena», millest riigiasutused tuleb puhastada, on teinud ärevaks nii USA kui Euroopa Liidu.

Välisministeeriumi kõneisiku sõnul on veel vara öelda, kas Erdogani valitsuse puhastusstrateegia võib ohustada Türgi liikmesust NATO-s.

NATO juhtkond on aga teinud selge avalduse, et demokraatlikest printsiipidest kinnipidamine ja erinevate vaadete aktsepteerimine on üks viiest alliansi liikmetele esitatavast põhinõudest.

Erdogan on öelnud, et riigipööret üritanud isikud peavad oma tegude eest maksma ning valitsus kaalub surmanuhtluse taastamist, et karistada neid, kes on süüdi riigireetmises.

Pressikonverentsil Euroopa Liidu välispoliitika juhi Federica Mogheriniga sõnas Kerry, et Ameerika Ühendriigid seisavad Türgi seadusliku valitsuse selja taga, kuid kutsuvad samas neid üles austama demokraatiat ja seaduse jõudu.

Mogherini hoiatas, et surmanuhtlust kasutavad riigid ei saa Euroopa Liiduga ühineda ning Kerry lisas, et ka NATO-l on omad nõuded demokraatlikest printsiipidest kinnipidamisel.

Kerry ja Mogherini kõnelesid peale kohtumist Brüsselis, kus osalesid bloki 28 liikmesriigi välisministrid.

Ühendriikide ametnikud on Kerry ähvardusi Türgi NATO liikmesuse osas eitanud. Välisministeeriumi kõneisiku John Kirby sõnul  vaatleb NATO Türgit väga hoolikalt, kuid on veel vara öelda, kas Türgi liikmesus alliansis on ohustatud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles