Eesti gülenistid süüdistavad Erdoğani laimus (3)

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fetullah Gülen vastas ajakirjanike küsimustele eile oma USA kodus.
Fetullah Gülen vastas ajakirjanike küsimustele eile oma USA kodus. Foto: Chris Post/AP/Scanpix

Eestis nn Güleni usuliikumist esindav Eestürki organisatsioon süüdistab Türgi presidenti Recep Tayyip Erdoğani laimus.

Pärast reedeõhtust riigipöördekatset on ka Eesti ajakirjanike postkastidesse jõudnud pressiteade Türgi saatkonnast, mis teatab, et riigipöördekatses on süüdi Fetullah Güleni Terroristlik Organisatsioon. Sellega viidatakse ilmselt Fetullah Güleni rajatud mõõdukat islamit ja maailmarahu propageerivale liikumisele, mida selle liikmed ka hizmet'iks ehk eesti keeles teeks kutsuvad.

Juba aastaid USAs elav Gülen ise mõistis riigipöördekatse kohe pärast selle toimumist hukka ning eitab sidemeid putšistidega.

«Türgi president Erdoğan ilmselgelt laimab pärast läbikukkunud sõjaväelist riigipööret Fetullah Güleni ja hizmeti liikumist, samas pole tal seoste osas mingeid asitõendeid,» teatas Eestürk oma äsja saadetud pressiteates.

«Eestürki Assotsiatsioon on vastu ükskõik millisele demokraatiavastasele sammule, sõltumata toimepanijast. Eestürki Assotsiatsioon pole kunagi osalenud üheski terrorismi või vägivalda toetavas avalduses,» kinnitab see pressiteade lisaks.

Türgi võimud on nõudnud ka seda, et USA annaks Güleni nüüd neile välja. Ühendriikide välisminister John Kerry on uudisteagentuuri AFP kohaselt sellele nõudmisele aga vastanud teatega, et enne usujuhi Türgile loovutamist tahaks Washington näha ka mingeid tema osalusele viitavaid tõendeid, mitte ainult süüdistusi.

Praeguse seisuga on Türgis seoses riigipöördekatsega vahi alla võetud umbes 7500 ja ametist vallandatud 9000 riigipalgalist.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles