USA sõjaväebaas Türgis on olnud kolm päeva elektrita

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Incirliki baas, mille Türgi võimud peale riigipöördekatset voolust ilma jätsid, on eilse seisuga juba kolmandat päeva elektrita, vahendab Stripes.

«Me üritame leida mooduseid, kuidas ennast elektriga varustada,» sõnas sõjaväe kõneisik kapten Danny Hernandez eile. «Me loodame, et nad lülitavad peagi voolu sisse.»

Hetkel ei ole selge, miks Türgi ei ole baasi vooluvarustust ikka veel taastanud. Baas on strateegiliselt tähtis punkt Ühendriikide operatsioonidele Islamiriigi vastu. Samuti ei ole teada, kui kaua suudab baas ennast oma generaatorite toel operatiivvalmiduses hoida.

Pühapäeval teatas Pentagoni kõneisik Peter Cook, et baasi tegevus ei ole väliste energiaallikate katkestusest mõjutatud.

Türgi lõikas baasi välistest vooluallikatest ära laupäeval kell 7:30. Samuti suleti laupäeval õhuruum Incirliki baasi ümber, mis peatas operatsioonid Islamiriigi vastu Iraagis ja Süürias. Operatsioonid jätkusid pühapäeval.

Õhuväebaasi tegevuse taastamine langes kokku Türgi brigaadikindrali ja Incirliki juhataja Bekir Ercan Van`i tagandamisega, kes osales Türgi võimude andmetel ebaõnnestunud riigipöördekatses.

Kindral Joseph Dunford sõnas eile Stuttgardis, et Türgi on tähtis partner ning et Türgi armee käsuliinid on peale nädalavahetusel toimunud sündmusi taastatud.

«Ilmselgelt on meil Türgis suured sõjaväeüksused,» sõnas Dunford. «Me vaatlesime nädalavahetusel Türgis toimunud sündmusi suure murega.»

Incirlikis baseeruvad Ühendriikide hävitajad, droonid ja tankimislennukid on mänginud olulist rolli võitluses Islamiriigi vastu.

«Hetkel oleme jätkanud Türgist tavapäraseid operatsioone ISIL-i vastu,» lisas Dunford.

Alates 2015. aasta suvest on USA lennuvägi olnud Incirlikis alaliselt kohal, laiendades nii Ühendriikide juhitud koalitsiooni haaret Süürias ja Iraagis. Türgi baasi kasutamine on võimaldanud lennuvahemaade lühendamist IS-i sihtmärkide otsimisel.

Eelnevalt on Türgi keeldunud lubamast USA-l baasist sõjalisi manöövreid läbi viia, kuid andis selleks loa peale mitmete terroriaktide toimumist oma riigi pinnal.

Tuumavaatlejad on väitnud, et USA on ladustanud Incirliki baasi mitu B61-tüüpi termotuumapommi, kuid sõjaväe esindajad ei ole neid väiteid kinnitanud ega ümber lükanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles