Küsitlus: üle poole ukrainlastest kardab täiemahulist sõda Venemaaga (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donbass, Ida-Ukraina. 10. juuli 2016.
Donbass, Ida-Ukraina. 10. juuli 2016. Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Täiemahulise sõja ohtu Venemaaga adub praegu 52 protsenti Ukraina kodanikest ja 34 protsenti sellist ohtu ei näe, osutavad sotsiaaluuringute keskuse Sofia  küsitluse tulemused.

27 protsenti vastanutest ütles, et on valmis abistama territoriaalkaitse salku, kui tüli Venemaaga peaks teravnema; 39 protsenti kavatseb toetada neid, kes pooldavad sõja lõpetamist ja veerand (25 protsenti) ei kavatse millessegi sekkuda.

44 protsenti vastajatest arvas, et lähiajal Lääs ei pehmenda Venemaale kehtestatud sanktsioone, kui Donbassi olukord ei saa lahendatud. Seejuures arvas 34 protsenti, et sanktsioonide kaotamine lähiajal on möödapääsmatu.

Küsimusele Donbassi olukorra lahendamise viiside kohta vastas 25 protsenti, et isehakanud vabariigid võiks saada Ukraina osana eriseisundi, 23 protsenti pooldab lahingutegevust ja täieliku kontrolli taastamist selle territooriumi üle ning 18 protsenti eelistaks eralduda Ukraina isehakanud vabriikidest.

Küsitluse tulemused näitasid, et 42 protsenti vastanutest pooldavad suhete arendamist lääneriikidega, eelkõige Euroopa Liiduga, kuid 44 protsenti eelistaks mitmesuunalist Ukrainat.

45 protsenti vastanutest hääletaks Ukraina NATO-sse astumise poolt, kui see küsimus rahvahääletusele pandaks, ning 32 protsenti oleks vastu.

Küsitlus toimus 29. juunist 8. juulini kõikides oblastites peale sisside käes olevate Donetski ja Luganski oblasti rajoonide ning okupeeritud Krimmi. 

Küsitleti isikliku usutluse käigus 2001 täisealist. Veamäär ei ületa 2,2 protsenti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles