Prantsuse senatiliige: Venemaa on partner, mitte sõber

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: AP/Scanpix

«Venemaa on Prantsusmaa partner, kuid mitte sõber,» ütles Prantsuse senaator Hélène Conway-Mouret täna Vilniuses, rõhutades, et Venemaa pole NATOle ja Euroopale suuremaks ohuks kui ISIS.

«Miks peaks Venemaa ohuks olema? (Vene president) Vladimir Putin pole midagi välja kuulutanud, mingit sõnavõttu Euroopa Liidu või Prantsusmaa vastu kunagi teinud. Ma saan aru sõnast partner,  partner pole liitlane, partner on keegi, kellega sa suhtled. Ja kui sa suhtled, sa ka kuulad,» sõnas Prantsuse senati välisasjade ja riigikaitsekomisjoni peasekretär Conway-Mouret.

Senatiliige kommenteeris ka Prantsuse presidendi François Hollande'i seisukohta NATO tippkohtumisel, et Venemaa pole vastane ega ohtlik.

«Venemaa on partner ja kasutab - me oleme näinud seda Ukrainas - jõudu, mille me oleme hukka mõistnud, kui venelased annekteerisid Krimmi (poolsaare),» sõnas ta.

Senaatori sõnul pole Venemaa näidanud mingit soovi Euroopat rünnata. Samal ajal on ISISe korraldatud terrorirünnakud otseseks ohuks.

Samuti rõhutas Conway-Mouret, et NATO artikkel 5 näeb ette reaktsiooni kõigi alliansi liikmete poolt, kui rünnatakse üht selle liiget.

Prantsusmaa jätkab Leedu toetamist, saates Balti õhuturbemissioonile sõdureid ja varustust. Samuti saadab Prantsusmaa 2018. aastal regiooni umbes 150 sõdurit, kes kuuluvad rahvusvahelisse NATO pataljoni.

NATO tippkohtumisel sõlmitud lepped näitavad Vene presidendile Vladimir Putinile, et on mõned piirid, mida ületada ei tohi, ütles Conway-Mouret.

«Prantsusmaa usub dialoogi Venemaaga: venelaste osalus Süürias on suur ja nad teevad väga head tööd. Nende armee on suunatud Islamiriigi vastu. Me vajame venelasi Iraani pärast. Nad on suur riik, ilma milleta me ei saa hakkama. Me ei saa Venemaad ignoreerida, see oleks vale. Meie asi on austada seda, mille eest nad seisavad, näha, mis neid ärritab ning öelda neile, mis meid ärritab,» sõnas Conway-Mouret.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles