Põhja-Korea näitas jõudu kolme ballistilise raketi tulistamisega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Põhja-Korea tulistas täna välja kolm ballistilist raketti, mis lendasid 500-600 kilomeetri kaugusele ning maandusid meres riigi rannikust idas, teatas Lõuna-Korea sõjavägi.

Ameerika Ühendriikide sõjaväeesindajate sõnul oli tegu kahe Scud-tüüpi raketi ja ühe Põhja-Korea omaarenduse Rodongiga, mis põhineb Nõukogude-aegsel Scudi tehnoloogial.

Põhja-Korea on tulistanud viimasel ajal mõlemat tüüpi rakette mitmel korral, kuid kui eelnevalt oli ilmselt tegu raketiarendusega siis tänases katsetuses nähakse pigem jõudemonstratsiooni.

«See paistab mulle pigem poliitilise kui tehnilise sammuna,» sõnas Ühendriikide rahvusvaheliste uuringute spetsialist Melissa Hanham. «Ma arvan, et rakettide arv ja lennukaugus on mõeldud meeldetuletusena Lõuna-Koreale riigi võimekusest.»

Raketikatsetus leidis aset nädal aega peale seda, kui Lõuna-Korea ja USA leppisid kokku THAAD-tüüpi raketitõrjesüsteemi asukohas Lõunas. Pyongyang on ähvardanud anda sellele «füüsiline vastus».

«Meie hinnangul tehti see manööver jõu näitamiseks,» sõnas Lõuna-Korea armee ülemjuhataja pressikonverentsil.

Raketid tulistati välja Põhja-Korea lääneregioonist Hwangju`st, mis näitab, et Põhi oli kindel, et raketid ei kuku nende enda maismaaterritooriumile.

Ballistilised raketid lendasid 500-600 kilomeetrit, mis on piisav kogu Lõuna-Korea territooriumi, sealhulgas Busani, ründamiseks,» sõnas Lõuna-Korea sõjavägi avalduses. Busan on Lõuna-Korea sadamalinn riigi lõunaosas.

Põhja- ja Lõuna-Korea on ametlikult endiselt sõjas, kuna 1950.-1953. aastal kestnud Korea sõda lõppes relvarahu, mitte rahulepinguga. Põhi ähvardab regulaarselt hävitada Jaapanit, Lõuna-Koread ja Lõuna peamist liitlast USA-d.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles