Ukraina: sõjaväe ümberrelvastamiseks napib raha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Reuters/ScanPix

Vahendite nappus täisväärtuslikeks reformideks ja sõjaväe ümberrelvastamiseks takistab Ukrainas lähiajal tänapäevaste relvajõudude loomist, ütles Ukraina kaitse- ja julgeolekunõukogu asesekretär Oleksandr Lõtvõnenko täna.

«Sõjaline jõud on muutumas välispoliitika tähtsaimaks vahendiks. See on põhimõtteline muutus ja me peame seda teadvustama,» ütles Lõtvõnenko täna Kiievis konverentsil.

Asesekretär märkis, et ajal, mil Musta mere ja Kaspia mere piirkond on kaotanud stabiilsuse, mida näitavad muu hulgas Türgi ja Armeenia viimaste päevade sündmused, «Ukrainas käib tõeline sõda: vaenlane jätkab suurekaliibrilistest suurtükkidest tulistamist mitte ainult päeval, vaid ka ööl, iga päev hukkuvad Ukraina sõdurid.»

Samas märkis ta, et Ukrainal on plaanis kompaktse ja tänapäevaselt relvastatud sõjaväe loomine.

Lõtvõnenko sõnul otsustatakse Ukraina lõimimine NATOga praegu lahinguväljadel - Širokines ja Popasnjas. «Sõjaväereformi prioriteediks peab saama suhtumise muutumine sõdurisse. Kui sõdur jääb endist viisi vaid vahendiks, siis mingist lõimumisest rääkida ei saa,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles