Türgis kaotab riigipöördekatse järgselt töö vähemalt 45 000 inimest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi Vabariigi rajaja ja esimese presidendi Mustafa Kemal Atatürki kuju paistmas läbui kuuliauguga aknaklaasi, taamal Türgi lipud
Türgi Vabariigi rajaja ja esimese presidendi Mustafa Kemal Atatürki kuju paistmas läbui kuuliauguga aknaklaasi, taamal Türgi lipud Foto: SCANPIX

Türgis toimus möödunud nädalal läbikukkunud riigipöördekatse, mille järgselt on Türgi võimud sellega seostatavaid inimesi töökohtadelt vallandanud  või nende töölepinguid peatanud. Selliseid isikuid on vähemalt 45 000.

Töö kaotasid need, kaasa arvatud õpetajad, ülikoolide juhid ja meedia esindajad, keda peetakse president Recep Tayyip Erdoğanile mittelojaalseteks, edastab BBC.

Türgi meediaallikate teatel kaotab töö 15 200 õpetajat ja haridusametnikku, 1577 ülikooli dekaani sai käsu tagasi astuda, vallandati 8777 siseministeeriumi töötajat, töö kaotas 1500 rahandusministeeriumi ametnikku ja veel jäi tööst ilma 257 peaministri kantselei töötajat.

Türgi meedia kontrollorgan teatas eile, et eetrikeelu said 24 raadio- ja telejaama, kuna neid seostatakse riigipöörde toetamisega.

Riigipöördekatse järgselt arreteeriti üle 6000 sõjaväelase ja vallandati ligi 9000 politseinikku. Lisaks kaotas töö 3000 kohtunikku.

Türgi suur töö kaotanute hulk ei jäänud maailmas märkamata, mille tõttu ÜRO kutsus Türgit üles pidama kinni seadustest ja inimõigustest.

Saksa võimude teatel tekitas Türgi endale paljude riigiametnike ja politseinike vallandamisega «lahtise haava» ning see võib mõjutada negatiivselt ka Saksamaal elavat suurt türklaste kogukonda.

«Ei saa välistada, et ka siin tekivad «käärid» Erdoğani toetajate ja vastaste vahel, tuues kaasa vägivalla,» selgitas Baieri siseminister Joachim Herrmann.

Türgi valitsuse teatel on vallandatud USAs elava vaimuliku Fethullah Güleni toetajad. Türgi peaministri Binali Yıldırımi arvates juhib Gülen väljapool Türgit elades «terroriorganisatsiooni», mille abil ta tahtis võimu haarata.

Türgi avaldab USA võimudele survet, et Gülen välja antaks, seda küsimust arutasid eile telefoni teel USA president Barack Obama ja Türgi president Erdoğan.

USA valitsusesindaja Josh Earnesti teatel sõltub Güleni väljaandmine kahe riigi vahel sõlmitud kokkulepetest.

Türgi riigipöördekatses hukkus 232 ja sai vigastada 1541 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles