Gülen kutsus USA-d Türgi väljaandmisnõuet rahuldamata jätma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fethullah Gülen.
Fethullah Gülen. Foto: AP/Scanpix

USA-s elav islamivaimulik Fethullah Gülen, keda Türgi võimud süüdistavad nädalavahetuse nurjunud riigipöörde korraldamises, kutsus eile Washingtoni Ankara väljaandmistaotlust rahuldamata jätma.

«Türgi president Recep Tayyip Erdoğan näitas täna taas, et on valmis oma võimu kindlustamiseks ja kriitikute tagakiusamiseks minema kui tahes kaugele,» ütles Gülen avalduses.

«Kutsun USA valitsust lükkama tagasi iga katset kuritarvitada väljasaatmisprotsessi poliitilise kättemaksu saavutamiseks,» lausus ta.

Gülen eitas taas seotust laupäeval maha surutud riigipöördekatsega, mille järel on Türgi võimud asunud puhastama riigistruktuure Güleni väidetavatest toetajatest.

«On naeruväärne, vastutustundetu ja väär väita, et mul oli mingit pistmist selle kohutava nurjunud riigipöördega,» lausus ta.

Gülen on mõõdukat islamist propageeriva ja mitmekümnes riigis tegutseva Hizmeti liikumise vaimne juht.

Türgi peaminister Binali Yıldırım ütles eile, et Ankara on saatnud USA võimudele neli toimikut Güleni väidetava seotuse kohta riigipöördega.

Valge Maja sõnul arutas USA president Barack Obama eile Türgi väljasaatmistaotlust telefonikõnes Erdoğaniga, milles ta lubas Ühendriikide abi riigipöörde uurimisel.

Valge Maja pressiesindaja Josh Earnesti sõnul vaadatakse dokumendid üle 30 aastat tagasi sõlmitud USA ja Türgi väljaandmisleppe alusel.

Türgi võimud on üle 300 inimelu nõudnud putši järel vahistanud enam kui 7500 inimest.

BBC andmeil on Türgis ebaõnnestunud riigipöörde järel töölt kõrvaldatud üle 45 000 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles