Mosuli tagasivõtmine: tähtis ei ole IS-i võitmine, vaid suutlikkus linna valitseda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Kümnete riikide kaitse- ja välisministrid kohtuvad täna Washingtonis, et arutada võitlust Islamiriigi vastu. Kõigi pilgud on seekord ühel: Mosuli linna tagasivõtmisel, vahendab Reuters.

Võitlus Mosuli eest saab olema raske, kuid ilmselt veelgi keerulisem on see, mis järgneb. 2,4 miljonile linnast pagevale inimesele on linna tagasivõtmise järel vaja tagada kohene humanitaarabi ning taastada esmatähtsad teenused ja elanike turvalisus.

ÜRO valmistab ennast ette selle aasta suurimaks humanitaarabi operatsiooniks. Oodata on hirmunud rahvahulkade põgenemist piiratavast linnast, millele järgneb kohene Iraagi vägede pealetung. Linnaelanikel on vaja toitu ja vett ning sanitaarvahendeid kuni kaheteistkümneks kuuks, olenevalt Mosuli lahingute kestvusest.

«Loogiline oleks peale liikuda nii kiiresti, kui võimalik. Samas, kui humanitaarabi ei funktsioneeri nagu plaanitud, on meie kätes humanitaarkatastroof ning võimalikud poliitilised probleemeid Mosuli valitsemise osas peale linna vabastamist,» sõnas Bagdadi vanemdiplomaat.

Suur enamus arvatavaid põgenikke on sunni moslemid, kellest paljud võõristavad Bagdadi šiiitlikku valitsust, mis võib tekitada omakorda suuri probleeme.

«Kui me ei suuda Mosuli šiiiade ja sunnide vahelisi küsimusi poliitilisel tasandil lahendada, on ainult aja küsimus, millal konflikt taaskord esile kerkib,» sõnas kurdide regionaalne julgeolekuallikas.

Mitmete allikate teatel plaanib Iraagi peaminister Haider al-Abadi peale Islamiriigi väljaajamist kinnitada Mosulisse ametisse sõjalise kuberneri.

Anonüümseks jääda soovinud USA kaitseametnik seadis kahtluse alla Iraagi armee suutlikkuse Mosuli tagasivallutamisel ilma kurdide ja šiiitide sõjalise abita. Etniliselt baasilt tekkivad erimeelsused võivad saada ka selles küsimuses probleemide tekitajaks.

«ISIL kaotab hoolimata sellest, kes nendega võitleb,» sõnas kurdi julgeolekuallikas. «Tähtis ei ole hetkel sõjaline võit vaid Iraagi valitsuse võime tulla toime ISIL-i järgsete administratiivküsimustega.»

Mosul on Iraagi suuruselt teine linn ning koduks plahvatusohtlikule etnilisele kokteilile - linnas elavad kõrvuti sunni moslemid, kurdid, turkmeenid ja teised etnilised harud.

Kuigi Iraagi ja Ühendriikide ametnikud ei ole linna tagasivallutamise kohta täpset aega veel andnud, plaanitakse seda Bagdadis elava diplomaadi sõnul oktoobrisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles