Pekingi poliitika ajendab Hiina moslemeid IS-iga liituma (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uiguuri aktivist.
Uiguuri aktivist. Foto: SCANPIX

Islamivähemustele kehtestatud usupiirangud Hiina lääneosas on toonud kaasa rohkem kui saja isiku liitumise äärmusrühmitusega Islamiriik (IS), avaldas USA mõttekoda tänases raportis.

Pekingi väitel värbab IS peamiselt islamiusulisest Xinjiangi provintsist uiguure.

Samal ajal on võimud piiranud või kontrollinud rangelt teatavate islamiusu praktikate järgimist, muuhulgas habemete kasvatamist ning paastu ramadaani ajal, põhjendades seda sellega, et need on islamiäärmusluse sümboliteks.

Säärased poliitikad võivad tõugata inimesi riigist lahkuma ning otsima kuuluvustunnet mujalt, seisis mõttekoja New America Foundation raportis, mis toetub analüüsile IS-i võitlejate registreerimisdokumentidest.

Mõttekoja järeldused tuginesid andmetele rohkem kui 3500 välisvõitleja kohta, mille lekitas üks IS-ist lahkunud liige.

Xinjiang on välispiirkondadest tulnud IS-i võitlejate arvu poolest viies. Kokku on piirkonnast mõttekoja andmetel värvatud 114 džihadisti. Arvukuse poolest on kõige rohkem võitlejaid pärit kolmest Saudi Araabia ning ühest Tuneesia piirkonnast.

Kõige enam välisdžihadiste on pärit aladelt, kus valitsevad pinged kohalike- ja föderaalvõimude vahel, seisis raportis.

Xinjiangis valitseb suur kihistumine hani rahvusenamuse ja kohalike moslemitest uiguuride vahel, samuti valitseb piirkonnas märkimisväärne riigipoolne surve, lisati analüüsis.

Mitme rahvusvahelise uurija sõnul liialdab Hiina uiguuri rühmituste jõudu ja sidemeid rahvusvahelise terrorismiga, eesmärgiga kehtestada provintsis rangemaid julgeolekumeetmeid.

Hiina lääneosas asuv Xinjiang on koduks turgikeelsetele uiguuridele, kes on seni järginud mõõdukat islamivoolu, kuid panevad pahaks riigi kontrolli oma kultuuri ja religiooni üle. Uiguurid on seal suuremates linnades vähemusse jäänud ja piirkonnas on lahvatanud etnilised pinged.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles