Taiwani kalurid asuvad saart hõivama, kaasas lipud, munad ja kiirnuudlid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taiwani kalalaev lahkub Itu Abale.
Taiwani kalalaev lahkub Itu Abale. Foto: AFP/SCANPIX

Viis Taiwani kalurit asuvad protesti märgiks teele Lõuna-Hiina mere vaidlusalusele saarele, kaasas Taiwani lipud, munad ja kiirnuudlid, vahendab Reuters.

Seoses rahvusvahelise arbitraažikohtu otsusega, mis sätestab, et vaidlusaluses Lõuna-Hiina mere piirkonnas Taiwanile kuulunud saar on pigem kivi, kui päris saar, asuvad viis Taiwani kalurit teele, et tõestada maailmale vastupidist.

Taiwani lõunarannikust 1600 kilomeetri kaugusele jääv Itu Aba on olnud Taiwani osa juba üle viiekümne aasta. Rahvusvahelise kohtu otsusega saare õigustest ilmajäämine tähendaks ka seda ümbritsevate ressursirikaste vete kasutusõigusest piiramist. Taiwan keeldub kohtu otsust tunnistamast.

Filipiinid omakorda on väitnud, et ühtegi vaidlusaluste Spratly saarte üksust ei saa tehniliselt saarteks lugeda, kuna seal pole võimalik järjepidev inimasustus ega majanduselu.

Taipingi saart ehk Itu Abat asustavad hetkel 600 sõjaväe ja piirivalve töötajat. Saare pindala on 46 hektarit.

«See akt on protest selle vastu, et Itu Abalt võeti ära saareõigus ning nimetati see Filipiinide huvides ümber kiviks,» sõnas ekspeditsiooni kõneisik.

«Kui nad seal randuvad, toovad nad kaasa värsket vett ja tõestavad, et see koht suudab hoida püsiasustust.»

ÜRO 1982. aasta mereõiguste konventsioon määras Itu Abale ainult 12 meremiili ulatuses territoriaalvett. Ainult saared, mis suudavad hoida üleval püsiasustust, saavad endale 200 meremiili ulatuses «eksklusiivset majandustsooni».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles