Eesti võtab tõenäoliselt üle Suurbritannia ELi eesistumise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia ja Euroopa Liidu lipud Londonis
Suurbritannia ja Euroopa Liidu lipud Londonis Foto: SCANPIX

Eesti võtab tõenäoliselt üle Suurbritannia eesistumise Euroopa Liidus 2017. aasta teisel poolel, kirjutas EuObserver kolmapäeval pärast ELi suursaadikute kohtumist.

Lõplikku otsust on oodata lähipäevadel. Eesmärk on jätkata praeguse riikide järjestusega, mitte võtta eesistumiste tsüklisse uut riiki, kirjutab Euobserver viitega allikale.

Kuuldused, et Suurbritannia Euroopa Liidu eesistumisest loobub, olid õhus juba siis, kui britid juuni lõpus Euroopa Liidust lahkuda otsustasid, vahendas ERRi uudisteportaal.

«On selge, et samaaegselt ei saa juhtida läbirääkimisi liidust lahkumisel ja siis olla ka ise see läbirääkimise otsene osapool, nii et siin üllatusi meie jaoks ei olnud,» ütles peaminister Taavi Rõivas «Aktuaalsele kaamerale».

«Nüüd tuleb kõige sellega kiirustada, kõik värbamised tuleb ettepoole tuua ja Brüsselisse minek tuleb ka ettepoole tuua nende ametnike puhul, kes sinna minemas veel on, sest üldjoontes peab ikkagi Brüsselis mõnda aega kohal olema, enne kui sa suudad seal hästi tööd teha,» rääkis riigikantselei Euroopa Liidu asjade direktori asetäitja Piret Lilleväli.

«Eesti on algusest peale välja öelnud, et meie oleme valmis ka ise tegema Eesti eesistumise pool aastat varem, aga me peame endale aru andma, et see nõuab nii valitsuselt kui ka riigiametnikelt veelgi suuremat pingutust,» ütles Rõivas.

«Oleme õnnetud, et peame loobuma oma esialgsest kavast, kaasa arvatud vabariigi 100. aastapäeva tähistamisest eesistumise ajal,» ütles Eesti diplomaat Wall Street Journalile. «Aga loomulikult teeme selle ära.»

Praegu on ELi eesistujariik Slovakkia, 2017. aasta esimeses pooles võtab selle rolli üle Malta. Esialgsete plaanide järgi pidi Eesti kord eesistujariik olla saabuma 2018. aasta esimeses pooles, Eestile oleks järgnenud Slovakkia.

Financial Times kirjutab Euroopa Liidu ametnikele viidates, et algselt soovis Euroopa Liit Ühendkuningriigi eesistumise asendada Belgia eesistumisega. Selle sammu blokeeris aga väljaande andmetel Ida-Euroopa riikide liit.

Veel eile avaldas peaminister Taavi Rõivas arvamust, et Eesti võiks eesistumise siiski üle võtta varem sätestatud ajal ehk Eesti Vabariigi juubeliaastal.

«Ma kordan, et Eesti on valmis oma järjekorda vajadusel ettepoole tooma, kuid meie eelistus on olla Euroopa Nõukogu eesistujaks Eesti Vabariigi juubeliaastal. Belglaste kasuks otsustamine kindlasti lihtsustaks meie juba käima lükatud ettevalmistustöid,» ütles Rõivas eile BNS-ile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles