Islamiriigi suhtluskanalites arutatakse, kuidas Rio olümpial võiks rünnakuid korraldada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Džihadist Islamiriigi lipuga
Džihadist Islamiriigi lipuga Foto: SCANPIX

Brasiilias Rio de Janeiros algavad kahe nädala pärast 2016. aasta suveolümpiamängud, samas rakendatakse seal karme julgeolekumeetmeid, kuna on suurt oht, et Islamiriik võib korraldada rünnakuid.

USA väljaande Washington Post andmetel arutavad Islamiriigi liikmed oma suhtluskanalites, kas ja kuidas saaks Rio olümpial terroriakte toime panna, eeskujuks on toodud näiteks 1972. aasta Müncheni olümpiamängud, kus Palestiina terroristid vangistasid 11 Iisareli sportlast, kes hiljem tapeti. 

Äärmusislamistide suhtlust jälgiv USA Site Intelligence teatel kasutavad islamistid Telegrami rakendust, arutades seal, kuidas üksikud džihadistid saaksid olümpial edukalt rünnata.

Džihadistid eelistavad Telegrami, kuna see võimaldab luua salajasi suhtlusrühmasid.

Site Intelligence andmetel on Islamiriik edastanud 17 nõuannet eduka terrorirünnaku läbiviimiseks. Lisaks inglise keelele on neid edastatud ka portugali ja hispaania keeles.

Nõuannetes on, et soovitavalt tuleks rünnata lennujaamu ja liikluse sõlmpunkte, pussitada, mürgitada ja võtta pantvange.

Site Intelligence teatel andis endast avalikult teada Brasiilias tegutsev džihadistlik rühmitus Ansar al-Khilafah Brasilia, mis vandus Islamiriigile ja selle juhile Abu Bakr al-Baghdadile truudust. Terroriekspertide arvates kasutab see rühmitus rünnakute läbiviimiseks «üksikuid hunte», kelle tegevuse jälile on keeruline jõuda.

Brasiilia võimude andmetel saabub Rio de Janeirosse umbes 500 000 olümpiakülalist. Olümpial hoiab korda ja tagab julgeolekut 85 000 politseinikku, sõjaväelast ja julgeolekutöötajat.

Pärast möödunud nädalal Prantsusmaal Nice´is toimunud rünnakut, milles hukkus 84 inimest, suurendasid Brasiilia võimud turvajate arvu.

«Kõik, kes soovivad olümpiamänge staadionitel vaadata, peavad läbima turvakontrolli, kus uuritakse isiku nime ja küsitakse passi. Pärast seda külastajate keha ja kaasas olev skannitakse,» teatas Brasiilia kaitseminister Raul Jungman. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles