Linkevičius Trumpi avaldusele: Baltimaad täidavad oma liitlaskohustusi (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: SCANPIX

Leedu välisminister Linas Linkevičius ütles, et Baltimaad täidavad oma liitlaskohustusi NATO ees ning USA presidendikandidaadi Donald Trumpi avaldus klauslite kohta Baltimaade kaitsmisel Venemaa võimaliku rünnaku eest on seotud valimiseelse retoorikaga.

Vabariiklaste presidendikandidaat Trump ütles, et USA presidendiks valimise puhul võib ta mõne NATO riigi Venemaa kallaletungi puhul kaitsmata jätta.

Trump ütles eile ajalehes New York Times avaldatud kommentaarides, et ta otsustab Balti riikide kaitsmise Venemaa kallaletungi eest lähtudes sellest, «kas need riigid on täitnud kohustused meie ees».

«Baltimaad ei anna mingit põhjust kahtlustada meid NATO-kohustuste täitmata jätmises. Meil ei ole põhjust kahtlustada, kas ka liitlased täidavad oma kohustusi NATO ees,» sõnas Linkevičius tänases raadiousutluses.

Ta märkis, et Leedu suurendab kiiresti kaitsevaldkonna rahastamist – kulutuste suurendamise dünaamikalt on see praegu NATOs esikohal.

«Trumpi märkus  osutab  veel kord sellele, et me kõik peaksime oma julgeoleku pärast ise muretsema, kuid ei peaks kahtlema, kas seda teevad ka meie liitlased,»  arvas Leedu välisminister.

«Valimiskampaania on pisut selline ajajärk, kus on raske otsustada, teha järeldusi, isegi kommenteerida, aga pikaajaliste tavadega riigi puhul – tuleb mainida vabariiklikku ja demokraatlikku parteid, st poliitika on ennustatav – ei oota ma kindlasti mingeid otsustavaid pöördeid, muudatusi, neid lihtsalt ei tohi olla. Alati on nüansse, selles ei ole mingit kahtlust, kuid ma ei kahtle küünevõrdki, et USA oli, on ja jääb Leedu tähtsaimaks strateegiliseks partneriks ja liitlaseks,» ütles Linkevičius.

Leedu sörkis kaitsekulutuste suurendamise osas pikka ega NATO riikide sabas, kuid on viimastel aastatel vastuseks Venemaa rünnakule Ukraina vastu ja sõjalisele tegevusele Läänmere piirkonnas kiirkorras suurendanud kaitsekulutusi.

«Tuleva aasta eelarves on kaitsekulutuste maht 1,79 protsenti sisemajanduse kogutoodangust (SKT) ehk 725 miljonit eurot,» ütles peaminister Algirdas Butkevičius.

Leedu valitsus kavatseb viia kaitsekulutused NATO nõutava kahe protsendini SKTst 2018. aastaks. NATO andmetel kuulub Leedu juba riigikaitse rahastajate esikümnesse.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles