Austria kutsus Türgi saadiku vaibale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austria välisminister Sebastian Kurz.
Austria välisminister Sebastian Kurz. Foto: Ammar Awad/Reuters/Scanpix

Austria sõnul kutsusuvad nad täna vaibale Türgi suursaadiku, et arutada Ankara tõusvas joones autoritaarseks muutuvat käitumist ja süüdistusi, et nad on olnud hiljutiste Viinis toimunud Türgi režiimimeelsete meeleavalduste organiseerimise taga.

Teade tuli päev pärast Türgi kehtestas riigis kolmekuulise eriolukorra peale möödunud nädala reedel aset leidnud riigipöörde katset, mis lõppes ligikaudu 50 000 inimese arreteerimise või lahtilaskmisega.

«Meile valmistab muret, et Türgis on muutumas aina autoritaarsemaks. Seetõttu oleme palunud Türgi saadikul selgitada, mis suunas tema Türgi arenguid näeb,» ütles rahvusringhäälingule Oel Austria välisminister Sebastian Kurz.

«Arengud, mida me viimaste päevade jooksul näinud oleme, on paljuski vastuvõetamatud: tuhandete avalike teenistujate lahti laskmine, sekkumine kohtusüsteemi toimimisse, ametiisikute arreteerimine,» sõnas ta.

«Selge on see, et riigipöördekatse tuleb hukka mõista, aga see ei anna õigustust sellistest tegudeks.»

Kurz ei väljendanud oma poolehoidu ka Viinis toimunud Türgi režiimimeelsete meeleavalduste osas.

Austria 300 000-pealisest Türgi kogukonnast tuhanded marssisid möödunud nädalavahetusel pealinna tänavatel Türgi president Recep Tayyip Erdogani toetuseks. Ühel hetkel aga väljus olukord kontrolli alt ja kurdide restoran sattus vandaalitsejate ohvriks.

«Meieni on jõudnud info, et Erdogani-meelne meeleavaldus oli otseselt tellitud Türgist. Selline olukord on aktsepteerimatu ning me ei nõustu sellise asjade käiguga,» märkis Kurz.

Austria välisministri sõnul peaks Euroopa Liit avaldama Türgile tugevamat survet nii sõnades kui ka finantsiliselt.

«Meie kui Euroopa riik peame jääma kindlaks oma väärtustele, eriti praegustel ebakindlatel aegadel. Me ei tohi pöörata oma pilku ära ja vaadata mujale, kui Türgis on toimumas ebasoodsad arengud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles