Briti leiboristide liidrikoha eest astub Corbyni vastu Owen Smith

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leiboristide juhiks pürgiv Owen Smith.
Leiboristide juhiks pürgiv Owen Smith. Foto: GEOFF CADDICK/AFP/Scanpix

Võitluses Briti leiboristide juhi kohale jätkab veteranpoliitiku Jeremy Corbyni vastu endine BBC produtsent ja parlamendisaadik Owen Smith.

Teisipäeval teatas kolmas kandidaat Angela Eagle, et loobub briti leiboristide juhi kohale kandideerimiseks, jättes Jeremy Corbyni ainsaks vastaskandidaadiks Owen Smithi.

Eagle'it toetas 72 parlamendiliiget, samas kui Owenil õnnestus enda selja taha saada 90, vahendab Guardian. Mõlematel oli seega piisavalt suur toetus, et valimisvõitluses jätkata, kuid otsustati, et mõttekas on jätkata Corbyni vastu vaid ühe ühise kandidaadiga.

Foto: SCANPIX

Angela Eagle. FOTO: Scanpix

«Ma soovin tänada minu toetajaid, kes minusse uskusid. Owen Smithil on edumaa, seega ma leian, et Leiboristliku Partei huvides on mõttekam minna edasi ühe ühise kandidaadiga,» sõnas ta.

«Teatan seega, et loobun edasi kandideerimast.»

«Minu õnnesoovid Owenile, kes väljus sellest võistlustest võitjana ning saab nüüd minna vastamisi Jeremy Corbyn'iga. Hetkel on meil mittefunktsioneeriv Tööpartei. Meil on juht, kellel puudub oma erakonna parlamendiliikmete usaldus.»

Corbyn kaotas hiljuti usaldushääletuse tema juhina jätkamise osas, üle 60 tema meeskonnaliikme on ka tagasiastunud, samas keeldub Corbyn jätkuvalt ametist loobumast.

Foto: NIKLAS HALLE'N/AFP

Jeremy Corbyn. FOTO: AFP/Scanpix

Leiboristide uus juht selgub 24. septembril toimuval parteikongressil.

Smithi tuntus väljaspool Walesi ja Westministeri ringkondi on vähene, kuid erakonna mõõdukad loodavad siiski, et tal õnnestub praegu leiboristide juhi kohal istuv Corbyn seljatada, kellele on tugevalt etteheidetud Suurbritannia Euroopa Liitu jäämise toetuseks tehtud liiga loidu kampaaniat.

Walesist pärit Smith on varemalt Corbyni kohta öelnud, et mees on aidanud leiboristidel üles leida oma radikaalsed juured, samas aga rõhutanud, et partei vajab siiski edasiminekuks erakonna etteotsa uut põlvkonda.

Smith on ka maininud, et kui tema peaks võitjaks osutuma, pakub ta Corbynile partei presidendi kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles