Terrorist ja olümpiasportlane - kahe venna lugu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mourad Laachraoui, Belgia taekwondo sportlane ja terrorist Najim Laachaoui noorem vend
Mourad Laachraoui, Belgia taekwondo sportlane ja terrorist Najim Laachaoui noorem vend Foto: Reuters / Scanpix

Vanem vend oli üks Brüsseli lennujaama terroristidest, noorem esindab oma riiki Rio olümpiamängudel- lugu räägib kahest vennast, kelle teed võtsid väga erineva suuna, vahendab Spiegel. 

22. märtsil oli Mourad Laachraoui ülikoolis, kui üks tema kaaslastest ulatas talle telefoni ja andis lugeda uudist Brüsseli Zaventemi lennujaamas toimunud plahvatusest. Uudis levis kiiresti ja varsti oli selge, et tegu ei olnud õnnetusega vaid terrorirünnakuga. Üks terroristidest oli ka tuvastatud. Tegu oli tema vennaga: Najim Laachraouiga.

Ka kaasõpilased nägid tuvastatud isiku nime ja selle sarnasus Mouradi omaga oli algselt irooniline must nali.

«Meil on väga raske olnud- minu vanematel, kahel väikevennal ja minul. Kui enne midagi halba juhtus, suutsin ma sellest kiiresti üle saada ja unustada. Praegune on aga erinev. Ma ei oleks kunagi ette suutnud kujutada, et mu vend võiks midagi sellist teha. Meil soovitati oma nime muuta aga ka see ei ole lahendus. See on minu nimi, mu isa nimi,» kirjeldab Mourad.

Mourad ja Najim Laachraoui vennad, kelle teed läksid lahku juba ammu. Mourad on tuntud sportlane, kes esindab Belgiat taekwondos ja suundub varsti ka Rio olümpiamängudele. Najim aga detoneeris 22. märtsil ISISe nimel Brüsseli lennujaamas pommi.

Mourad ja Najim kasvasid mõlemad üles Brüsseli Schaerbeeki rajoonis, mis on koduks paljudele immigrantidele. Nende isa, pärineb Marokost pani poisid juba noorelt taekwondosse, sest ei soovinud, et nad tänavatel sihitult uitaksid.

Võistlemist alustas Mourad juba 14-aastaselt. Najim, kes oli selleks ajaks juba 18-aastane oli spordialaga juba lõpu teinud. Ta kasvatas habet, oli lõpetanud naiste käesurumise ja külastas tihti Põhja-Brüseelis asuvat Ettaouba d'Evere mošeed. Kohtudokumentide järgi oli see kohaks, kus ta ka radikaliseerus.

«Ta luges raamatuid tänapäeva poliitikast aga samuti Victor Hugod. Me ei kohtunud tihti aga kui nägime, oli alati mille üle naerda. Ta ei tundunud õnnetu. Ta elu oli hea ja tal ei olnud probleeme,» räägib Mourad.

Najim astus ülikooli 2011. aastal ja asus õppima elektromehaanikat- ala, mida õpib nüüd ka Mourad. Kooli kõrvalt töötas Najim Euroopa Parlamendis ka koristajana. Hiljem asus ta tööle samasse lennujaama, kus ta mõne aasta pärast pommis õhkab.

2013. aasta 17. veebruaril asus Najim Brüsselist teele Türki. Päev hiljem helistas ta oma vanematele juba Süüria telefoninumbrilt. Kaks nädalat peale seda läks tema isa oma poja asukohast politseile teada andma.

2015. aastal naasis Najim juba Belgiasse ülesandega tappa nii palju inimesi kui võimalik ja seda kõike ISISe nimel.

Samal ajal, kui Najim rünnakuid plaanis, reisis Mourad mööda maailma võistluselt võistlusele.

«Ma olen palju mõelnud, mis võis juhtuda, et nii läks. Ma ei tea. Arvatavasti ei saa ka kunagi seda teadma,» sõnab Mourad viidates enda ja venna erinevatele eludele. «Ma igatsen teda vennana aga mitte selle pärast,» mida ta tegi, lisab Mourad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles