Viis fakti Türgi riigipöörde peaideoloogiks tembeldatud Güleni kohta (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fethullah Gülen.
Fethullah Gülen. Foto: Reuters/ScanPix

Vaata videot, mis on viis fakti, mida peaksid teadma USA-s eksiilis elava moslemist Fethullah Güleni kohta, keda Türgi ametivõimud süüdistavad nurjunud riigipöörde korraldamises.

1. Gülen on islami sufistide haru jutlustaja, kes elab eraldatud elamukomplektis Pennsylvanias.

2. Ta on asutanud üleilmse ilmalike koolide võrgustiku, kus moslemeid julgustatakse tegelema teadusega, hoiduma radikaliseerumise eest ja soodustatakse religioonide vahelist sallivust.

3. Güleni liikumise liikmed on tõusnud mõjukatele positsioonidele nii kohtusüsteemis, politseis, meedias, avalikus teenistuses ja eraettevõtluses. Ka Türgi president Erdogan tõusis võimule Güleni abiga. Viimane on aga presidendile etteheitnud tema aina autoriteetsemaks muutuvat juhtimisstiili.

4. Nüüdseks on Erdogan väljendanud ka avalikult vastupanu Güleni liikumise laialdasele mõjule ning mais 2016 kuulutas ta selle «terroristlikuks organisatsiooniks.»

5. Lisaks on president Erdogan viinud riigiasutustes läbi puhastusoperatsioone gülenistidest.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles