Allikad: ÜRO uue juhi esimesel salajasel hääletusel võidutses Guterres

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antonio Guterres
Antonio Guterres Foto: SCANPIX

ÜRO Julgeolekunõukogus korraldati neljapäeval esimene salajane hääletus järgmise peasekretäri kandidaatide vahel, suurima toetuse pälvis ÜRO põgenikeagentuuri endine juht Antonio Guterres, ütlesid diplomaadid.

Teiseks jäi Sloveenia endine president Danilo Türk. «Guterres on soosik. Ta on esinenud väga hästi,» lausus julgeolekunõukogu diplomaat AFP-le.

Praegusel peasekretäril Ban Ki-moonil täitub 1. jaanuaril kümme aastat ametis ning ta annab samal päeval ametikohused üle maailmaorganisatsiooni järgmisele juhile.

ÜRO Julgeolekunõukogu 15 liiget hääletavad 12 kandidaadi üle. Nõukogu alalistel liikmetel Venemaal, USA-l, Prantsusmaal, Hiinal ja Suurbritannial on vetoõigus.

JNi liikmed hindavad hääletusel kandidaate kolmesel skaalal: «soosima», «laitma» ja «arvamus puudub».

Diplomaatide sõnul kogus Guterres 12 poolthäält Türki 11 vastu. Sloveenia endine president kogus ka kaks vastuhäält.

Järgmine hääletusvoor peaks toimuma tuleva nädala algul.

Esimest korda on peasekretäri valimise protsess vähemalt osaliselt läbipaistev ja avatud. Aasta esimeses pooles korraldasid kandidaadid rohkelt kohtumisi oma kandidatuuri tutvustamiseks ning osalesid kuulamistel ÜRO Peaassamblees.

Guterres oli aastail 1995-2002 Portugali president ning töötas aastatel 2005-2015 ÜRO põgenikeagentuuri (UNHCR) juhina.

Türk oli Sloveenia president aastail 2007-2012 ning oli 1992. aastal riigi esimene suursaadik ÜRO-s. Samuti on ta töötanud ÜRO poliitikaküsimuste abipeasekretärina.

Tuntumate kandidaatide seas on ka Argentina välisminister Susana Malcorra, Uus-Meremaa ekspeaminister Helen Clark ja ÜRO kultuuriorganisatsiooni UNESCO bulgaarlasest peasekretär Irina Bokova.

USA suursaadik Samantha Power ütles enne esimest hääletust ajakirjanikele, et Ühendriigid kavatsevad toetada suurepäraste juhiomaduste ja juhtimisoskustega kandidaati.

Prantsuse suursaadik rõhutas järgmise peasekretäri keeleoskuste, visiooni ning otsustavuse tähtsust. Briti suursaadiku sõnul on aega valida peasekretäriks esmakordselt naine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles