May: London saavutab kõnelustel ELiga õiguse migratsiooni piirata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister Theresa May ja Prantsuse president Francois Hollande
Briti peaminister Theresa May ja Prantsuse president Francois Hollande Foto: SCANPIX

Briti peaminister Theresa May ütles neljapäeval, et Londonil õnnestub lahkumiskõnelustel Euroopa Liiduga saavutada õigus piirata ELi elanike migratsiooni Suurbritanniasse.

«Selge sõnum, mille briti rahvas hääletusel EList lahkuda otsustades andis, on, et me peaksime kehtestama mingi kontrolli isikute liikumisele EList Ühendkuningriiki,» lausus May Pariisis pärast kohtumist Prantsuse presidendi François Hollande'iga.

May on enda sõnul veendunud, et valitsus peab briti rahva soovi teoks tegema.

Hollande'i sõnul on brittidel valida ELi kodanike vaba liikumise või piiratud kaubanduse vahel ELiga. «See on kõige tähtsam punkt...Suurbritannia peab valima: jää ühisturgu ja aktsepteeri vaba liikumist või võta teistsugune staatus.»

Briti valitsusjuht loodab tagada, et juba Suurbritannias elavad ja töötavad Prantsusmaa ja teiste ELi riikide kodanikud saaksid jääda, ent tema sõnul vajavad kaitsmist ka teistes ELi riikides elavate Briti kodanike õigused.

May sõnul seisab Suurbritannia 84 inimelu nõudnud Nice'i veokirünnaku järel õlg-õla kõrval Prantsusmaaga.

Peaminister kinnitas, et Suurbritannia lahkumine EList ei mõjuta luure- ja julgeolekukoostööd Prantsusmaaga. Suurbritannia jätkab NATOga seotud kohustuste täitmist ja kahe protsendi SKP-st kulutamist kaitsele, sõnas May.

Hollande'i sõnul on Prantsusmaa valmis andma Suurbritanniale aega valmistuda lahkumiskõnelusteks EList.

«Ühendkuningriik on otsustanud EList lahkuda. See on nende valik ja vastutus ning me austame seda otsust...Enne läbirääkimisi ei saa olla mingeid arutelusid ja eelkõnelusi,» lausus Hollande.

«Küll aga saavad olla ettevalmistused nendeks läbirääkimisteks,» sõnas ta. «Aga ma kordan, mida varem, seda parem, see on kõigi huvides, Euroopa, Ühendkuningriigi ja meie majanduste,» lisas riigipea.

May ja Saksa kantsler Angela Merkel jõudsid kolmapäeval Berliinis üksmeelele, et Londonile tuleb anda enne ELiga lahkumiskõneluste alustamist aega.

May sõnas kolmapäeval, et Suurbritannia ei alusta lahkumiskõnelusi, kuni «meie eesmärgid on selged» ning seda ei juhtu enne 2017. aastat.

«Meie kõigi huvides on see, et Suurbritannia taotleks lahkumist väga hästi määratletud läbirääkimiste positsiooniga,» ütles Merkel, kes ilmselt mängib neis kõnelustes tähtsat rolli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles