Vabariiklaste liidrid taunisid Trumpi märkusi NATO teemal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitch McConnell
Mitch McConnell Foto: SCANPIX

USA NATO liitlastes suurt ärevust tekitanud vabariiklaste presidendikandidaadi Donald Trumpi märkused NATO teemal leidsid hukkamõistu ka vabariiklaste seas.

Trump seadis kolmapäeval usutluses päevalehele New York Times kahtluse alla NATO kollektiivkaitse klausli artikkel 5 kehtivuse.

Trumpi sõnul otsustab ta Balti riikide kaitsmise Venemaa agressiooni vastu lähtudes sellest, kas need riigid «on täitnud kohustused meie ees».

«Kui nad täidavad oma kohustused meie ees, siis on vastus jah,» sõnas ta.

Partei ladvikusse kuuluv senati vabariiklaste liider Mitch McConnell, kes avaldas erakonna kongressil Trumpile toetust, ütles, et ei ole ärimagnaadi märkustega üldsegi nõus, vahendas Politico.

«NATO on kõige tähtsam sõjaline liit maailma ajaloos. Tahan kinnitada meie NATO liitlastele, et kui keegi neist peaks rünnaku alla langema, oleme kohal, et neid kaitsta,» lausus McConnell, kelle sõnul tegi Trump «algaja eksimuse».

«Minu lootus on, et kui Donald kunagi presidendiks valitakse, õnnestub meil teda veenda meelt muutma,» ütles Trumpi endine konkurent, Florida vabariiklasest senaator Marco Rubio.

Lõuna-Carolina vabariiklasest senaator Lindsay Graham ütles Trumpi märkusi kommenteerides, et sellised avaldused muudavad maailma ohtlikumaks ja Ühendriigid vähem turvaliseks. «Olen 100 protsenti kindel, mida Vene president Vladimir Putin tunneb - tal on väga hea meel».

«Meil on liitlased, mul on sõbrad, kes teenivad näiteks Eesti parlamendis ja muretsevad iga päev selle üle, et venelased võivad otsustada, et käes on aeg nad uuesti annekteerida ja tagasi võtta,» ütles esindajatekojas Illinois' osariiki esindav vabariiklane Adam Kinzinger. «Sellised märkused ei näita üksnes teadmatust, need on ka ohtlikud.»

Trumpi kampaaniajuht Paul Manafort üritas pahameeletormi vaigistada, öeldes, et Trump tahab vaid NATO kohandamist uutele julgeolekurealiteetidele. «Ta on järjekindlalt öelnud, et NATOt tuleb kaasajastada ja tuua 21. sajandi maailma, kus võetakse arvesse terrorismi ja Islamiriiki, mis NATO loomise ajal ei eksisteerinud.»

Demokraatide käes oleva Valge Maja pressiesindaja Josh Earnest ütles neljapäeval, et kõik USA presidendid, vabariiklased ja demokraadid, on alates Teisest maailmasõjast toetanud NATO aluseks olevat Põhja-Atlandi lepingut.

«Alliansi nurgakivi on tõotus, mille kõik liitlased on vastastikusele enesekaitsele andnud. USA pühendumus sellele tõotusele on raudkindel,» lausus ta.

Demokraatide eeldatava presidendikandidaat Hillary Clintoni kampaania on Trumpi märkused hukka mõistnud, öeldes, et need näitavad tema sobimatust USA presidendiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles