Egiptuse president soovib edendada Iisraeli-Palestiina rahuprotsessi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse president Abdel Fatah al-Sisi
Egiptuse president Abdel Fatah al-Sisi Foto: HANDOUT/REUTERS

Egiptuse presidendi Abdel Fattah al-Sisi sõnul võtab tema riik tõsiselt rahukõneluste edendamist Iisraeli ja Palestiina vahel.

«Egiptuse viimased tõsised jõupingutused on suunatud sellele, et murda välja ummikust, mis rahuponnistusi on varjutanud,» lausus ta riigitelevisioonile.

«Tegemist on siira katsega saavutada olukord, kus igaüks võtaks vastutuse oma kohustuste täitmise eest, ja hoiatada tagajärgede eest, mis rahu saavutamisega viivitamine kaasa toob,» ütles Sisi.

Varem sel kuul käis Iisraelis visiidil Egiptuse välisminister Sameh Shoukry, tegemist oli esimese seesuguse külaskäiguga üheksa aasta jooksul.

Sisi lausus mais, et Egiptus sooviks osaleda rahuprotsessis. Tema sõnul eksisteerib  «tõeline võimalus» Iisraeli-Palestiina rahuleppeks, mis võib viia ka paremate suheteni Egiptuse ja Iisraeli vahel.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu, kes Shoukryga kohtus, tervitas Sisi ettepanekut.

Shoukry kohtus ka Palestiina liidritega Läänekalda linnas Ram Allah'is.

Iisraeli-Palestiina rahukõneluste viimane voor jooksis ummikusse 2014. aasta aprillis.

1979. aastal oli Egiptus esimene Araabia riik, kes sõlmis pärast aastakümnete pikkuseid relvakonflikte Iisraeliga rahuleppe.

Juunis kohtusid 28 Araabia ning lääneriigi esindajad, Araabia Liiga, Euroopa Liit ning ÜRO Pariisis, kus arutati viise, kuidas rahvusvaheline kogukond võiks aidata kaasa Palestiina-Iisraeli rahuprotsessile.

Iisrael on Pariisi initsiatiivile jõuliselt vastu.

Palestiinlased kurdavad, et aastatepikkused läbirääkimised ei ole teinud midagi Iisraeli okupatsiooni lõpetamiseks ning on hakanud eelistama rahvusvahelist diplomaatiat oma püüdluste edendamiseks.

Palestiinlaste frustratsioon on toonud kaasa vägivallalaine, milles on alates eelmise aasta oktoobrist hukkunud 214 palestiinlast, 34 iisraellast, kaks ameeriklast, eritrealane ja sudaanlane. Enamik palestiinlasi on hukkunud relvarünnakutes iisraellaste vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles