Soul: Põhja-Korea majandus kahanes esmakordselt viie aasta jooksul

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong Un uudistamas Sinuiju vabrikut.
Põhja-Korea liider Kim Jong Un uudistamas Sinuiju vabrikut. Foto: © KCNA KCNA / Reuters/REUTERS

Lõuna-Korea keskpanga hinnangul kahanes Põhja-Korea majandus mullu esmakordselt viie aasta jooksul, mis võib viidata sellele, et Kim Jong-Uni plaan arendada samaaegselt nii sõjaväge kui majandust ei pruugi olla õnnestunud.

Põhja-Korea sisemajanduse koguprodukt (SKP) langes Lõuna-Korea hinnangul eelmisel aastal 1,1 protsendi võrra. See on esimene langusperiood alates 2010. aastast ning kõige järsem langus alates 2007. aastast.

Lõuna-Korea keskpank tugines diktatuuririigi SKP suuruse hindamisel riigi- ja eraorganisatsioonide kogutud andmetele, kuna Pyongyang ametlikku majandusstatistikat ei väljasta.

Kaevandamissektor kasvas Lõuna-Korea hinnangul 2,6 protsenti, kuna vähenes magneesiumi- ja rauamaagi tootmine. Kommunaalteenuste sektor kahanes aga 13 protsenti, kuna põua tõttu takerdus hüdroenergia tootmine.

Majanduslangus juhtus ajal, mil Põhja-Korea on pühendunud enda tuumarelvaprogrammi kiirele arendamisele. Jaanuaris leidis aset juba neljas tuumakatsetus, mille tulemuseni kehtestati Pyongyangile veelgi karmimad rahvusvahelised sanktsioonid.

Põhja-Korea diktaator Kim Jong-Un on korduvalt öelnud, et majandusarengul on sama suur tähtsus kui sõjalisel võimekusel, ent Lõuna-Korea keskpanga analüüs viitab, et nii see tegelikult olla ei pruugi.

Põhja-Korea kaubavahetusest moodustas mullu 91 protsenti Hiina turg, järgnesid Venemaa, India ja Tai. Lõuna-Korea keskpanga hinnangul kahanes väliskaubanduse maht mullu 18 protsenti 6,25 miljardile dollarile. See on esimene kord, kui väliskaubandus kahaneb alates aastast 2009.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles