Albaania võttis vastu EL-iga liitumiseks kohustusliku justiitsreformi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Albaania peaminister Edi Rama kõnelemas tänasel parlamendiistungil, kus võeti vastu justiitsreform.
Albaania peaminister Edi Rama kõnelemas tänasel parlamendiistungil, kus võeti vastu justiitsreform. Foto: HEKTOR PUSTINA/AP

Albaania parlament võttis täna vastu võtmetähtsusega justiitsreformi, mida nõuab Euroopa Liit riigi liitumiskõnelustel.

Reformi eesmärk on võidelda korruptsiooni ning organiseeritud kuritegevuse vastu. Albaania on NATO liige alates 2009. ning EL-i liikmekandidaat alates 2014. aastast.

Kõik 140 Albaania seadusandjat hääletas reformi poolt, mida blokeeris pikalt opositsioon, mis oli vastu välismaalaste määramisele komisjoni, mille ülesanne on tulevaste kandidaatide sõelumine.

Reformi vastuvõtmiseks oli suur rahvusvaheline surve ning sealjuures ähvardas Saksa parlamendi EL-i küsimuste komisjoni esimees Günther Krichbaum riigi kandidaadistaatuse tühistada, kui reform jäetakse vastu võtmata.

EL kutsus reformi vastuvõtmist «ajalooliseks otsuseks».

«See on suur panus korruptsiooni ja organiseeritud kuritegevuse vastasesse võitlusse. Need on Albaania jaoks prioriteetsed küsimused EL-i integreerimisel,» teatas bloki delegatsioon Tiranas avalduses.

Reform näeb ette kohtunike ja prokuröride ametissemääramist nende kvalifikatsioonide ning poliitilise sõltumatuse alusel. Sõelumiskomisjoni hakkavad kuuluma rahvusvahelised eksperdid. Samuti peavad kohtuametnikud saama Albaania parlamendi kahe kolmandiku suuruse enamuse heakskiidu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles