Analüütikud on avastanud võimaliku Põhja-Korea tuumarajatise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea lipp. Pilt on illustratiivne.
Põhja-Korea lipp. Pilt on illustratiivne. Foto: © Denis Balibouse / Reuters/REUTERS

USA mõttekoda teatas täna, et võis avastada Põhja-Korea salajase gaasitehase, mida kasutatakse kommunistliku riigi ebaseadusliku uraanirikastamisprogrammi algfaasides.

Rahvusvaheline teadus- ning julgeolekuinstituut sõnas avalduses, et arvatavate peidetud rajatiste tuvastamine, mida Pyongyang rakendas uraani rikastamiseks tuumarelva valmistamise eesmärgil, on kriitiline leppe sõlmimiseks tuumaprogrammi üle Põhjaga.

Põhja-Korea on teatanud esimesest gaasitsentrifuugi rikastusprogrammist Yongbyoni tuumakompleksis, kuid eitas laialt levinud arvamust, et tegemist on ühe sellise rajatisega suurest võrgustikust.

Instituudi sõnul tuvastati üks rajatistest, mis mängis suurt rolli Põhja-Korea gaasi- ning tsentrifuugiprogrammis 1990. ja 2000. aastatel.

Mõttekoja sõnul viitab kõrge Põhja-Korea põgeniku, USA valitsusametnike ning satelliitpiltide analüüs õhuväebaasile Yongbyonist 45 kilomeetrit läänes. Samuti tugineb instituudi järeldus Hiina allikatelt saadud informatsioonile.

Rajatis asub tõenäoliselt maa-aluses kompleksis maandumisradadest kagus, väidab mõttekoda.

Kaart Põhja-Korea võimaliku tuumarajatise asukohast Foto: Reuters/Scanpix
Kaart Põhja-Korea võimaliku tuumarajatise asukohast Foto: Reuters/Scanpix Foto: Reuters / Scanpix

Seal võis kunagi asuda 200-300 tsentrifuugist koosnev kaskaad, väidavad analüütikud. Pole mingit informatsiooni selle kohta, et rajatis tegutseb ka praegu.

Põhja-Korea rikastamispüüdlused ulatuvad 1990. aastate algusse. Instituudi väitel andsid Põhjale teadmised tsentrifuugi ehitamise kohta Pakistani eksperdid.

Võimalus, et Põhja-Koreal on või saab tulevikus olema salajasi uraanirikastamisrajatisi, õõnestaks leppe tõsiseltvõetavust, mis näeb ette tuumaprogramist loobumist rahvusvahelise abi vastu.

Kuuepoolsed läbirääkimised Põhja-Korea tuumaprogrammi üle katkesid 2009. aastal Pyongyangi algatusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles