Blogi: Müncheni tulistaja oli 18-aastane Iraani päritolu kohalik noormees (23)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Müncheni kesklinnas Olympia-Einkaufszentrumi (OEZ) kaubanduskeskuses eile külastajate pihta tule avanu oli 18-aastane Iraani taustaga kohalik noormees. Politsei sõnul tegutses ründaja üksi.

18:18 Berliin: Saksa tulistaja meelitas Facebookis inimesi McDonaldsisse

Müncheni tulistaja, 18-aastane Saksa-Iraani topeltkodakondsusega David Ali Sonboly, häkkis ilmselt Facebooki kontosse ja kasutas seda inimeste meelitamiseks McDonaldsi restorani, mille juures ta tulistamist alustas, ütles Saksa siseminister laupäeval.

16:15 Merkel: julgeolekuteenistused pingutavad meie kõigi julgeoleku nimel

Saksa kantsler Angela Merkel nimetas täna üheksa inimelu nõudnud Müncheni tulistamist õudseks ja lubas, et julgeolekuteenistused teevad kõik endast oleneva kõigi Saksamaa elanike julgeoleku tagamiseks.

14:36

Müncheni ostukeskuses aset leidnud tulistamises sai Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu sõnul surma kolm Türgi kodanikku. Hukkus ka üks kreeklane.

14:24 Kaljurand avaldas kaastunnet hukkunute lähedastele

Eesti Välisminister Marina Kaljurand avaldas kaastunnet Saksamaa välisminister Frank-Walter Steinmeierile seoses eile õhtul Müncheni ostukeskuses toimunud tulistamisega.

«Eile Münchenis toimunud jõhker rünnak süütute inimeste vastu jahmatas mind sügavalt. Olen oma mõtetes kõigi kannatanute, nende lähedaste ja sõpradega,» sõnas Kaljurand. «Minu sügav kaastunne kõigile selle koletu teo ohvrite lähedastele.»

14:05 Tulistamisel on ilmne seos Breivikiga

Saksa uurijate sõnul on eilsel tulistamisel ilmne seos Norra paremäärmusliku massimõrvari Anders Behring Breivikiga, ütles linna politseiülem pressikonverentsil.

«Seos on ilmne,» sõnas Müncheni politseiülem Hubertus Andrae, kelle sõnul tulistajal oli massitapmiste suhtes kinnismõte.

Andrae lisas, et Müncheni ostukeskuses üheksa inimest tapnud ja 16 haavanud 18-aastane Iraani-Saksa topeltkodakondsusega noormees oli uurinud internetis varasemaid massitulistamisi ning võis uurida ka Breiviki korraldatud massimõrva.

Müncheni veresaun toimus Breiviki poolt Norras korraldatud 77 ohvrit nõudnud massimõrva viiendal aastapäeval.

13:55 Müncheni tulistaja kutsus inimesi ostukeskusesse

Politseil on andmeid, mille kohaselt Müncheni tulistaja murdis sisse noore naise Facebooki kontole ja kutsus inimesi ostukeskusse, lubades neile midagi kinkida, ütles Müncheni politseiuurija Robert Heimberger.

«Tundub, et sõnumi saatis välja tulistaja,» sõnas uurija, kelle sõnul naine teatas võimudele oma kontole sissemurdmisest.

Heimberger lisas, et tulistajal oli 9-millimeetrine Glocki püstol ja 300 padrunit.

13:18 Müncheni tulistaja oli haiglas depressiooniravil

Müncheni ostukeskuses 9 inimest tapnud ja 16 haavanud 18-aastane Iraani-Saksa topeltkodakondsusega nooruk oli viibinud psühhiaatriahaiglas depressiooniravil, teatas prokuratuur täna.

Prokuratuuri teatel oli tulistaja sündinud ja kasvanud Münchenis. Tema võimalikke sidemeid äärmusrühmitustega ei ole tuvastanud ning võimud käsitlevad veresauna tüüpilise hullunud tulistamisena.

Kosovo võimude teatel hukkus teiste seas tulistamises kolm Kosovo kodanikku.

13:00 Müncheni tulistamisohvrid olid peamiselt noored

Müncheni ostukeskuse massitulistamise ohvriteks olid peamiselt noored, edastas täna Baieri liiduma ringhääling Bayerischer Rundfunk.

Ringhäälingu teatel hukkus tulistamises kaks neidu ja kuus noorukit vanuses 14-21. Üheksas tulistamisohver oli 45-aastane naine.

Kuusteist tulistamises haavata saanud inimest on endiselt haiglaravil.

12:58 Politsei on kindlaks teinud Müncheni tulistaja isiku, kasutades nimekuju David S.

Kohalik meedia on kasutanud nime Ali David Sonboly.

Müncheni politsei kõneisik ei nõustunud kommenteerima väidet, nagu oleks politsei korraldanud reidi ründaja koju Marxvorstadti linnaosas, mis asub sündmuskohast umbes 2 kilomeetri kaugusel.

Dachauer Strassel elav naaber kirjeldas ründajat kui väga vaikset inimest. Kohvikupidaja, kes soovis anda ainult oma eesnime Stephan, sõnas, et ründaja ei öelnud kunagi isegi tere.

«Tema kehakeele järgi tundus ta olevat äärmiselt uje.»

11:50 Ründaja ja kõrvalseisja vahel puhkes enne tulistamist sõnasõda

McDonalds`i restorani rõdul puhkes enne tulistamist ründaja ja kõrvalseisja vahel sõnasõda, kus kõrvalseisja sõimas ründajat «kuradi türklaseks», mille peale noormees vastas, et ta on sündinud Saksamaal ja on sakslane.

Peale sõnasõda kõlasid esimesed lasud.

10:57 Rünnakuid võis ajendada koolikiusamine

Politsei kahtlustab, et noormeest võis ajendada kättemaksumotiiv koolikiusamise eest. Nimelt uurib korrakaitse videot sündmuspaigalt, kus ründaja kurdab, et teda on seitse aastat koolis kuisatud, kuid nüüd on tal relv.

Paljud ründaja ohvrid olid noored ja lapsed, põhjustades kahtluse, et tegemist oli kättemaksuga nende vastu, kes teda kiusasid, vahendab The Sun.

10:50 Müncheni politsei: ründaja võis ohvreid restorani meelitada

Müncheni politsei: ründaja võis ohvreid restorani meelitada

Müncheni politsei teatas täna, et McDonaldsi restoranis tule avanud mees võis sündmuskohale võlts-kampaania abil kliente meelitada, vahendab Evening Standard.

Müncheni politsei on alustanud uurimust, kahtlustades, et kohaliku aja järgi kell 16 Facebooki postitatud kampaania, mille kohaselt kliendid saavad McDonalds`ist tasuta eine, võis olla tulistaja lavastatud eesmärgiga inimesi kiirtoidukohta meelitada.

«Ei ole selge, kas see kampaania on kuritööga seotud. Selle (postituse) uurimine on osa üldisest juhtumist, mida me koos fädraaljõududega menetleme.»

Video tulistamisest McDonaldsi kiirtoiduketi ees. Allikas: Daily Mirror.

Pealtnägijate  sõnul väljus noormees McDonaldsi kiirtoidurestorani tualetist ning asus toidukohas inimesi tulistama. Paljud ohvritest olid lapsed.

Seejärel väljus mees restoranist ning alustas tulistamist tänaval, liikudes edasi kaubanduskeskusesse, kus jätkas tapatalguid.

Ühe tunnistaja sõnul nägi ta kaheksa aasta vanune poeg tulistajat tualetis relva laadimas, enne kui nooruk väljus, ning avas tule einestavate laste pihta, vahendab Daily Mirror.

Tunnistaja sõnul hüüdis mees «Allahu Akbar!» Naine sõnas, et tundis fraasi ära, kuna on ka ise moslem.

«Teo sooritaja oli 18-aastane Münchenist pärit Saksa-Iraani noormees,» sõnas Müncheni politseiülem Hubertus Andrae ajakirjanikele.

«Motiiv või seletus sellele kuriteole on täiesti ebaselge,» lisas ta.

Andrae sõnul oli noormehel nii Iraani kui Saksa kodakondsus ning tal ei olnud kriminaalset tausta.

Noormehe surnukeha leiti umbes kilomeetri kaugusel kaubanduskeskusest.

Mees tappis üheksa ja vigastas 21 inimest, teatas politsei. Pärast rünnakut tegi ta ka ise enesetapu.

Meedia teatas esialgu kolmest tagaotsitavast. 

Täna teatas politsei, et nooruk tegutses ilmselt üksi.

Iraan on tulistamise hukka mõistnud. Iraani välisministeeriumi esindaja Bahram Ghasemi taunis süütute ja kaitsetute inimeste tapmist ning väljendas solidaarsust Saksa valitsuse ja rahvaga. Ühtlasi kutsus Ghasemi väsimatule ja üldisele võitlusele vägivalla väljajuurimiseks, edastas uudisteagentuur IRNA.

Kantsler Angela Merkel kutsus rünnaku järel kokku oma julgeolekunõukogu.

Ühistransport kogu linnas peatati ning politsei palus inimestel avalikes kohtades viibimist vältida.

Sky News Live:

Müncheni OEZ kaubanduskeskuse asukoht kaardil:

8.36 Ülevaade tänaste lehtede esikaantest:

Bild:

The Independent:

The Mirror:

8.29 Esmaspäeval algavat Richard Wagneri teostele pühendatud Bayreuthi ooperifestivali varjutab rünnakute tõttu julgeolekuoht. Bayreuth asub mõlemast rünnakupaigast vaid paaritunnise autosõidu kaugusel.

7.58 Saksamaa kantsler Angela Merkel kohtub rünnaku tõttu täna luurejuhtide ja siseministriga.

Saksamaale avaldas kaastunnet ka Prantsuse president Francois Hollande, kelle sõnul oli tegemist «tülgastava» terroristliku rünnakuga.

03.40 Politsei pressikonverentsi videopilti saab vaadata siit. 

Müncheni politseiülem Hubertus Andrae. Foto: Scanpix.
Müncheni politseiülem Hubertus Andrae. Foto: Scanpix. Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS

Politsei rääkis pressikonverentsil, et kahtlusalune oli 18-aastane Münchenis elav iraanlane ning praegu pole teada, kas ta oli seotud mõne terroristliku organisatsiooniga, kirjutas ERRi uudisteportaal. Praeguste andmete kohaselt tegutses ründaja üksi.

Politsei teatas varem, et tõenäoline ründaja tegi enesetapu, kuid lisas pressikonverentsil, et ka politseil oli mehega tulevahetus ning uurimine selgitab, kas ta sai ka politsei laskudest pihta.

20 inimest said vigastada, neist kolm on haiglas kriitilises seisus.

Politsei selgitas, et ründaja hakkas tulistama juba kiirtoidurestoranis ja liikus siis tulistamist jätkates kaubanduskeskusesse, kus tekkisid ohvrid.

Sündmusele reageeris kokku umbes 2300 politseinikku.

02.59 Politsei palub inimestel austada ohvrite lähedasi ja mitte avaldada pilte ohvritest. 

02.35 Politsei teatel leiti mees, kes oli sooritanud enesetapu. Müncheni politsei usub, et tegemist oli tulistajaga, kes tegutses üksi.

02.25 Ühistransport töötab taas.

02.20  Austria tõhustas reedel Müncheni rünnaku tõttu märkimisväärselt julgeolekumeetmeid ühisel piiril Saksamaaga ning seadis politsei eriüksused kõrgendatud valmidusse.

Austrial on Saksamaaga sadu kilomeetreid ühispiiri, sealhulgas Baieri liidumaaga, kus rünnak aset leidis.

02.18 Hukkunute arv on tõusnud kümneni.

02.07 Müncheni politsei korraldab seoses rünnakuga kell 2 (Eesti aja järgi kell 3) pressikonverentsi.

01.56 Kinnitamata andmetel on politsei leidnud auto, mis arvatavasti kuulub kuriteo toimepanijale, kirjutas Saksa meedia. Tegu on keskklassi autoga, sõidukit asutakse lähemalt uurima.

01.26 Müncheni politsei teatel on vigastatuid vähemalt 10. Politseioperatsioon jätkub.

01.05 Seoses tulistamisega Münchenis täiendas välisministeerium kodulehel Saksamaa reisiinfot. Ministeerium soovitab Münchenis olla ettevaatlik. Münchenis on kuulutatud välja eriolukord seoses OEZ kaubanduskeskuses toimunud tulistamisega. Politsei palub inimestel koju jääda ja vältida avalike kohti, kuna käib politseioperatsioon kurjategijate tabamiseks. Politsei palub inimestel jääda kodudesse. Ühistransport on peatatud ning maanteed Müncheni suunas on suletud. Palume kõigil järgida kohalike ametivõimude korraldusi.

«Reisimisel Saksamaale võib Saksamaa-Austria piiril ajutise piirikontrolli tõttu tulla ette viivitusi. Vajadusel viiakse piirikontroll sisse ka teiste naaberriikide suhtes. Jälgida kohalike omavalitsuste infot. Kindlasti tuleb reisil viibides kaasas kanda isikut tõendavat dokumenti,» kirjutab ministeerium oma veebilehel.

01.02 Kui varasemalt palus politsei pealtnägijatel oma pilte ja videoid mitte jagada, siis nüüd palutakse need uue info kogumise eesmärgil üles laadida selleks loodud keskkonda.

00.59

00.51 Kinnitamata andmetel on vigastatuid umbes 10, mitme inimese vigastused on tõsised, vahendas Guardian kohalikke meediaväljaandeid.

00.29 Müncheni mošeed jäävad läbi kogu öö avatuks, kirjutas BBC. Saksamaa moslimite ajaleht, Islamische Zeitung, kirjutas Twitteris, et Müncheni mošeed jäävad kõigile abivajajatele öö jooksul avatuks.

Kuna ühistransport on endiselt peatatud, ei pääse paljud inimesed koju, kuid politsei on palunud kõigil turvalisuse huvides püsida siseruumides. 

00.25 Politsei sõnul leiti üheksas surnukeha kuriteopaigast ühe kilomeetri kauguselt. Kuna arvatakse, et kotis võib olla lõhkekehi, uurib politsei surnukeha roboti abil.

00.24 Saksa kantsler Angela Merkel kutsub laupäeval kokku oma julgeolekunõukogu, et arutada olukorda seoses reedese tulistamisvahejuhtumiga Müncheni kaubanduskeskuses, teatas tema personalijuht Peter Altmaier. 

Altmaier ütles reedel telekanalile ZDF, et Merkelit hoitakse sündmuste arenguga Münchenis pidevalt kursis ning (julgeolekunõukogu liikmetest) ministrid on teel Berliini, lisas ta.

00.16 Välisministeerium: infot eestlaste kohta Müncheni tulistamiskohas pole

Välisministeeriumile ei ole tulnud informatsiooni, et Müncheni olümpiastaadioni lähedal asuvas kaubanduskeskuses, kus reedel hukkus tulistamises vähemalt kaheksa inimest, oleks viibinud või kannatada saanud eestlasi, ütles ministeeriumi avalike suhete osakond BNSile.

00.06

00.03 Saksamaa liidukantsleri Merkeli büroost teatati, et pole selge, kas Müncheni rünnaku taga oli terrorism või oli see üksikisiku kuritöö, kirjutas Reuters.

00.00 Tulistamises hukkus vähemalt üheksa inimest, teatas politsei.

23.50 Politsei uurib, kas üks hukkunuist on kurjategija.

23.39 Räägitakse ka üheksandast hukkunust, kes kinnitamata andmetel võib olla tulistaja, teatas Skynews. Ka Müncheni ajaleht TZ kirjutab, et üks kurjategija, kes kaubanduskeskuses tulistas, võib olla surnud. 

Me oleme saanud informatsiooni, mis on siiski kinnitamata, et üks ründajatest on surnud. Piirkond surnukeha ümber on suletud, kuna pole teada, kas tema juures on lõhkekehi, kirjutab ajaleht.

23.27 Twitterisse postitatud videost on näha, et väidetav kurjategija räägib pealtnägijatega, öeldes neile, et on sakslane. Video filmiti sündmuskoha lähedalt katuselt.

23.26 Hukkunute arv on tõusnud kaheksani, teatas politsei.

23.26 Saksa president Joachim Gauck ütles, et on Müncheni mõrvarlikust rünnakust kohkunud. 

«Ma olen mõtetes kõigi ohvrite ja kõigi nendega, kes leinavad või on mures oma lähedast pärast,» lisas ta avalduses.

#BREAKING German president says 'horrified' by 'murderous attack' in Munich

Siseminister Thomas de Maiziere, kes oli rünnaku ajal lendamas New Yorki, naaseb sealt otsekohe kodumaale, ütles ministeeriumi kõneisik AFPle.

23.20 Kõik inimesed on nüüdseks kaubanduskeskusest evakueeritud.

Foto: SCANPIX

23.10 Müncheni politsei palub online-kommentaatoritel hoiduda spekulatsioonidest ning mitte postitada neid jõudude sotsiaalmeedia lehtedele. «See teeb meie töö lihtsamaks,» seisab postituses.

23.01 Hukkunuid on seitse, kirjutasid Süddeutsche Zeitung ja Münchner Abendzeitung, vahendades politseid.

Süddeutsche Zeitung kirjutas, et kolm inimest on haiglas raskes seisus, mitmetel teistel keskmised vigastused. Üks ohvritest, kes haiglas suri, oli 15-aastane tüdruk.

22.41 Tšehhi siseminister Milan Chovanec ütles kohalikule televisioonile, et kontrolli Tšehhi-Saksamaa riigipiiril tugevdatakse, juhuks kui Müncheni kahtlusalune või kahtlusalused püüavad põgeneda, kirjutas BBC. Tšehhi-Saksamaa piir on 800-kilomeetri pikkune.

22.38 Kuigi varasemalt levis teateid tulistamisest ka mujal Münchenis, ütles politsei, et teisi kuriteopaiku ei saa kinnitada.

Kuigi kahtlustatakse terrorirünnakut, pole politsei teatel praegu tõendeid, et tegu oli islamistidega.

22.33 Video tulistajast:

22.31 Müncheni politsei kinnitas, et hukkunuid on kuus. Praegu pole teada, kui palju on haavatuid.

22.28 Austria saadab oma politseinikke Münchenisse appi, samuti saadetakse Münchenisse kõik vabad Baieri julgeolekutöötajad, lisaks ka naaberliidumaadest Hessest ja Baden-Württembergist, kirjutas Bild.

22.18 Politsei ütles, et kuni pole teada tulistamise motiivid, kahtlustatakse terrorismi, kirjutas Guardian.

22.10 USA president Barack Obama ütles, et toetab Saksamaad. 

«Me ei tea veel, mis seal täpselt toimub, kuid ilmselgelt me mõtleme neile, kes võisid saada kannatada,» ütles Obama. «Me lubame kogu oma toetust, mida nad vajavad,» lisas ta.

21.56 Kohaliku meedia teatel hoiatas politsei «aktuutse terroriohu» eest, kirjutas BBC. Politsei kasutab kõiki olemasolevaid jõude, et intsidendiga toime tulla,

21.46 Kohalikud elanikud pakuvad inimestele peavarju. 

21.44 Muencher Abendzeitungi andmetel leidis kinnitust, et hukkunuid on kuus. Politsei kahtlustab et tegu on terrorirünnakuga.

21.41 Politsei palub inimestel mitte teha fotosid ja videosid politseioperatsioonist, et vältida informatsiooni jõudmist kahtlusalusteni.

21.38 Müncheni rongijaam evakueeriti, metroo- ja bussitransport on peatatud.

21.29 Käib politseioperatsioon. «Kuna olukord pole selge, palume kõigil inimestel linnas püsida kodus või varjuda lähedalasuvatesse hoonetesse. Ühistransport on peatatud.»

Foto: Andreas Gebert/AP

21.16 Baieri peaminister Horst Seehofer ja siseminister Joachim Herrmann peavad tulistamise tõttu Münchenis kriisikohtumise.

21.13 Foto väidetavast tulistajast: 

21.08 Politsei teatel võis tulistajaid olla kolm, kirjutas AFP. Politseiallika sõnul on hukkunuid vähemalt kuus.

Väidetavalt sai tulistamine alguse kaubanduskeskuses asuvast kiirtoidukohast.

20.58 «Me püüame saada olukorda kontrolli alla. Me ei tea, kus ründajad on,» ütles politsei esindaja Thomas Baumann.

20.53 Müncheni politsei kõneisiku sõnul on mitmed inimesed hukkunud või haavatud, kirjutas Reuters. Politsei sõnul võis tulistajaid olla rohkem kui üks, kuid kedagi pole veel arreteeritud. 

20.46 Politsei palub inimestel avalikest kohtadest eemale hoida.

20.41 Ajaleht Bildt kirjutas, et ründaja jooksis läbi olümpiastaadioni lähedal asuva keskuse, tulistades inimesi enne põgenemist lähedalasuva metroojaama suunas. Politsei piiras pärast esimesi laske OEZ kaubanduskeskus selle ümber ja jälitab ründajat, kirjutas leht.

Müncheni politsei pressiesindaja sõnul on hukkunuid mitu.

20.36 Video tulistamisest:

20.29 Saksa väljaande Muencher Abendzeitung teatel on hukkunuid kuni 15, kirjutas Reuters.

20.22 Mitmete kinnitamata allikate väitel on tulistaja jooksus. AFP teatel on hukkunuid rohkem kui üks.

20.19 Politseinike sõnul on asjaolud praegu ebaselged, kirjutas Müncheni politsei Twitteris.

20.09 Twitteris levib pilt sündmuskohalt, millel on näha üht tulistamise ohvrit.

Foto: SCANPIX

20.04 Kaubanduskeskuses töötav Lynn Stein ütles CNNile, et tulistaja oli ostukeskuses. «Ma kuulsin mitmeid laske. Inimesed hakkasid jooksma. Läksin välja, aina enam inimesi jooksis samuti välja. Ma arvan, et kuulsin veel laske. Siis kõlasid need nii, justkui ta (tulistaja) oleks läinud kaubanduskeskuse kõrvale parklasse.»

20.01 Tulistamises on esialgseil andmeil surma saanud üks ja viga kümme inimest, edastas uudisteagentuur AFP. Tulistaja pidavat tegutsema üksinda.

19.55 Politsei kõneisik Claudia Kvenzel ütles CNNile, et tulistamine Müncheni kaubanduskeskuses on lõppenud. Politsei palub inimestel piirkonda vältida.

19.51 Saksa päevaleht Süddeutche Zeitung vahendab infot, mille kohaselt on kohalik politsei rääkinud hukkunutest, kirjutas BBC.

19.45 Ostukeskuse esindaja keeldus toimuvat kommenteerimast, öeldes vaid: «Meil on probleem.»

19.40 Tulistamine toimus OEZ kaubamajas Moosachi linnaosas, kirjutas CNN. Kannatanute kohta praegu info puudub.

Kohaliku meedia teatel on Moosachis asuva kaubanduskeskuse ümbrus ümber piiratud.

Vaata videopilti sündmuskohalt:

Saksa korrakaitsejõud on olnud kõrgendatud valmisolekus pärast seda, kui Afganistani päritolu põgenik pussitas esmaspäeval Baieris rongis viit inimest.

Kommentaarid (23)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles