Johnson ÜRO-s: Suurbritannia tahab maailma areenil suuremat rolli (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boris Johnson
Boris Johnson Foto: SCANPIX

Briti välisminister Boris Johnson ütles reedel ÜRO-s, et ta tuli maailmaorganisatsiooni peakorterisse näitamaks, et Ühendkuningriik on kaugel isolatsiooni taandumisest ning tahab mängida maailma areenil hoopis suuremat rolli.

"Ma tõmban väga väga tugeva joone Brexiti ja igasuguse isolatsiooni vahele," sõnas ta, lisades, et Brexit tähendab brittidele suuremat energilisust, suuremat entusiasmi, rohkem ettepoole vaatamist ning senisest rohkem panustamist maailma areenil.

Johnson osales New Yorgis ÜRO Julgeolekunõukogu istungil, kus kiideti üksmeelselt heaks Suurbritannia esitatud resolutsioonikavand, milles kutsuti rahvusvahelist kogukonda aitama Liibüal likvideerida viimased keemiarelvade materjalide varud.

Ta kohtus ka ÜRO peasekretäri Ban Ki-mooniga ning osales Briti suursaadiku korraldatud vastuvõtul Julgeolekunõukogu liikmetele.

Johnsoni sõnul rääkis ta Baniga olukorrast Süürias, Sudaanis, Jeemenis, Liibüas ja Somaalias, "kõikidest riikidest, kus Ühendriigid mängivad juhtrolli, püüdes leida lahendusi kas diplomaatia kaudu või poliitiliselt või rahuvalvega".

Johnson ja Ban olid üksmeelel, et radikaliseerumise ja ekstremismi vastu tegutsemine peab olema ÜRO tegevuses tähtsal kohal.

Suurbritannia on koos USA, Venemaa, Hiina ja Prantsusmaaga ÜRO Julgeolekunõukogu vetoõigusega alaline liige, mis annab Londonile mõjuka positsiooni rahvusvahelistes küsimustes.

Briti välisminister rõhutas, et Ühendkuningriigi lahkumine Euroopa Liidust ei tähenda lahkumist Euroopast.

Johnsoni sõnul panustab Suurbritannia rohkem kui kunagi varem koostööle teiste Euroopa riikidega ja nende toetamisse, seda "kas kaitsepoliitika koordineerimise, välispoliitika või terroritõrje või luureinfo jagamise kaudu, milles Ühendkuningriik on suurjõud".

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles