Türgis vahistati Güleni lähedane abi Hanci

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudengid protesteerivad Fethullah Güleni ja tema järgijate vastu.
Tudengid protesteerivad Fethullah Güleni ja tema järgijate vastu. Foto: ADEM ALTAN/AFP

Türgi julgeolekujõud pidasid laupäeval kinni Ühendriikides tegutseva islamivaimuliku Fethullah Güleni abi Hails Hanci, teatasid võimuesindajad.

Julgeolekujõud tabasid Hanci Musta mere ääres asuvas Trabzoni provintsis. Väidetavalt oli Hanci saabunud riiki kaks päeva enne riigipöördekatset.

Uudisteagentuuriga AFP rääkinud riigiametnik nimetas meest "Güleni paremaks käeks", kes edastas vaimulikule muu hulgas rahalisi vahendeid.

Türgi võimud on asunud 15. juuli õhtul alanud ja järgmisel päeval maha surutud mässuliste sõjaväelaste riigipöördekatse järel puhastama riigistruktuure Güleni väidetavatest toetajatest. Neljapäeval kehtestasid Türgi võimud riigis kolmeks kuuks eriolukorra ja peatasid Euroopa inimõiguskonventsiooni kehtivuse.

Türgi peaminister Binali Yildirim teatas laupäeval, et laiali saadeti presidendi ihukaitsevägi ja vahistatud on 283 selle liiget.

Rahvusvaheline kogukond on mures putšile järgnenud Türgi valitsuse kättemaksuaktsioonide pärast, mille raames on riigiametist vallandatud üle 50 000 inimese, 9200 inimest on kinni peetud.

Ankara süüdistab riigipöördes USA-s elavat vaimulikku Fethullah Güleni ja tema mõõdukat islamit propageerivat liikumist Hizmet, mis on väidetavalt loonud Türgi riigiaparaadis paralleelstruktuurid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles