Taani ei andnud asüüli kolmele Uganda lesbile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Taani otsus keelata asüül kolmele lesbile, ning saata nad tagasi oma kodumaale Ugandasse, on tekitanud LGBT grupi seas pahameeletormi, vahendab The Local.

Kolme naise asüülitaotlus lükati Taani võimude poolt tagasi ning neid ootab tõenäoliselt 2. augustil tagasi kodumaale saatmine.

Homoseksuaalsus on Ugandas karistatav eluaegse vangistusega. Riigi karm 2014. aasta homoseksuaalsuse vastane akt sai Läänes laialdase meediatähelepanu osaliseks.

Paljud väljaanded ristisid akti «Tapke geid seaduseks», ettepaneku tõttu kehtestada rikkumiste eest surmanuhtlus. Eelnõu vastuvõtmisel asendati surmanuhtlus eluaegse vangistusega.

Kolm naist taotlesid Taanis asüüli oma seksuaalse sättumuse tõttu, kuid palvet ei rahuldatud väidetavate vastuolude pärast naiste avaldustes.

Grupp LGBT Asüül, mis seisab geide, lesbide ja trsnsseksuaalide õiguste eest Taani asüülitaotlejate süsteemis, kritiseeris otsust naised Ugandasse tagasi saata.

«Homoseksuaale ohustab kaaskodanike, perede ja klanniliikmete tagakiusamine, lisaks valitseb väljapressimiste ja rünnakuoht. Homoseksuaalid ei saa loota politsei kaitsele, kui naid rünnatakse või ähvardatakse,» sõnas grupi kõneisik Hanne Gyberg.

«Me arvame, et otsus asüülitaotlejate kohta tehti ebapiisavatel alustel. Tagasilükkamisel ei arvestatud nende seksuaalset sättumust ning meie seisukoht on, et Taani valitsus peaks need avaldused uuesti üle vaatama.»

Advokaat, kes esindas üht naistest, sõnas reedel, et ta kliendil oleks väga keeruline Ugandasse naasta, kuna on olnud tegev LGBT Asüüli organisatsiooni juures ning mõned tegevused on kajastatud ka internetis ja on teada ka Ugandas.

Valitseva partei Venstre kõneisik keeldus kolme naise juhtumit täpsemalt kommenteerimast, kuid sõnas, et Taani peaks rahuldama nende inimeste asüülitaotluse, keda kiusatakse taga seksuaalse sättumuse põhjal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles